RS i Srbija formiraju energetski komitet

M. Č.
RS i Srbija formiraju energetski komitet

Banjaluka - Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić i ministar energetike i rudarstva Srbije Aleksandar Antić dogovorili su se u petak o formiranju mješovitog energetskog komiteta koji za cilj ima intenziviranje saradnje, prije svega, u domenu daljeg povezivanja elektroenergetskih sistema Srbije i Srpske.

Komitetu će predsjedavati Đokić i Antić, a činiće ga saradnici iz oba ministarstva i direktori energetskih kompanija iz Srbije i RS. Prva sjednica biće održana do 10. oktobra u Banjaluci. Dogovoreno je i da do 1. oktobra bude formirana radna grupa koja će rješavati pitanje naknade za potopljeno zemljište u Podrinju.

Đokić je rekao da je ovaj sastanak nastavak ranijih aktivnosti, koje proizlaze iz zaključaka sa sjednica vlada RS i Srbije. Kazao je da je saradnja na sigurnosti energetskih sistema uključujući i prepoznavanje mogućih problema kada su u pitanju zahtjevi Energetske zajednice, jedno od važnih zajedničkih pitanja.

- Srpska je ispunila svoj dio obaveza u značajnoj mjeri i za razliku od FBiH, ima usvojenu Strategiju razvoja energetike do 2030. godine - rekao je Đokić.

Njegov srpski kolega kaže da će mješoviti energetski komitet biti mjesto na kome će se pokušati intenzivirati saradnja i razgovarati o budućim zajedničkim projektima. Precizirao je da se to odnosi na izgradnju elektroenergetske interkonekcije između Srbije, BiH i Crne Gore - projekat "Bajina Bašta - Višegrad - Pljevlja", ali i na čitav niz drugih projekata na rijeci Drini. Najavio je da će na prvom sastanku komiteta biti razgovarano i o Ministarskom savjetu Energetske zajednice koji treba da bude održan 15. oktobra u Tirani.

- Potrebno je usaglasiti stavove i kako bismo, koliko je moguće, ublažili tendencije koje postoje u vezi sa određenim sankcijama prema BiH koje Energetska zajednica priprema - rekao je Antić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana