RS dobila 271, a FBiH 681 dozvolu

Marina Čigoja
RS dobila 271, a FBiH 681 dozvolu

Banjaluka - Prevoznici iz RS nezadovoljni su prijedlogom liste raspodjele CEMT dozvola za 2013. godinu, kojom je RS pripala 271 dozvola, zbog čega će se žaliti Ministarstvu komunikacija i transporta BiH.

Prema podacima Ministarstva, podijeljeno je ukupno 976 od 1.030 raspoloživih dozvola. Srpskoj je pripala 271 dozvola, FBiH 681, dok su Brčkom pripale 24 dozvole.

Za dozvole je konkurisalo ukupno 387 prevoznika, od čega 245 iz FBiH, 134 iz RS i osam iz Brčkog.

Od ukupno raspoloživih 1.030 dozvola, Ministarstvo je raspodijelilo 95 odsto, dok je pet odsto, odnosno 54 dozvole ostavljeno u rezervi.

Predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS Nikola Grbić je rekao da prevoznici iz RS nisu zadovoljni raspodjelom dozvola i da će sljedećih dana uputiti žalbu Ministarstvu.

- Ne vidimo zbog čega pojedini prevoznici nisu dobili dozvole. Iz liste se jasno vidi da su prioritet imali veliki prevoznici, koji su uglavnom iz FBiH. Prevoznici koji su u našem udruženju nisu dobili ni deset odsto dozvola koje smo očekivali. Ima nekoliko prevoznika koji su po našem mišljenju ispunili uslove, ali nisu dobili dozvole. Smatramo da je i ovaj put bilo nezakonitih radnji, zbog čega ćemo uputiti zvaničan dopis Ministarstvu - kazao je Grbić.

On je istakao da skoro nijedan samostalni autoprevoznik nije dobio dozvolu, iako rade iste poslove kao i firme koje se bave ovom djelatnosti.

Pomoćnik ministra transporta i komunikacija BiH Zoran Andrić tvrdi da ne postoje razlike između kandidata koji su poslali prijave, bilo da se radi o samostalnim prevoznicima ili o firmama.

- Garantujem da nije bilo nezakonitosti prilikom sastavljanja liste. Ali i pored toga svaki prevoznik koji je nezadovoljan po bilo kom osnovu do 13. decembra ima pravo da podnese prigovor - istakao je Andrić.

On je naglasio da su prilikom konkurisanja za ove dozvole prevoznici potpisali da su dostavljeni podaci tačni.

- Ukoliko nadležne institucije utvrde da ti podaci nisu tačni, prevoznik će biti uklonjen sa prijedloga liste, odnosno neće ga biti na konačnoj listi i protiv njega će biti pokrenut postupak pred Tužilaštvom BiH zbog davanja netačnih podataka - rekao je Andrić.

On je istakao da prema ranijim iskustvima od 30 do 40 prevoznika ne zadovolje provjere. Konačna lista trebalo bi da bude objavljena 20. decembra.

Dozvole

Nikola Grbić je istakao da CEMT dozvole omogućavaju prevoznicima koji se bave međunarodnim transportom neograničen broj ulazaka u zemlje EU.

- To nije slučaj sa jednokratnom dozvolom, koja omogućava samo jedan odlazak u EU i zbog toga su CEMT dozvole veoma važne za prevoznike - kazao je Grbić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana