RS će definisati svoja prava u CB BiH

Marina Čigoja
RS će definisati svoja prava u CB BiH

BANjALUKA - Ministarstvo finansija Republike Srpske ponovo će pokrenuti pitanje uloženog novca Republike Srpske u Centralnoj banci BiH i konačno definisati prava koja RS pripadaju po osnovu uloženih sredstava u CB BiH.

Rekao je to "Glasu Srpske" ministar finansija RS Zoran Tegeltija i dodao da je rješavanje ovog pitanja moguće kroz izmjene i dopune Zakona o CB BiH, kojim treba regulisati da se uplaćena sredstva RS u početni kapital CB BiH evidentiraju kao učešće RS u početnom kapitalu, sa svim pravima koja joj po tom osnovu pripadaju.

- Tim izmjenama tražićemo da se ostatak čistog profita CB BiH raspoređuje entitetima, srazmjerno visini uplaćenih sredstava u početnom kapitalu, umjesto uplate na račun institucije zadužene za budžet BiH, koja nije bila osnivač CB i da se Srpskoj nadoknade sredstva uplaćena za finansiranje troškova osnivanja glavnih jedinica CB, uvećana za kamatu - istakao je Tegeltija.

Napomenuo je da je dio kredita iz prve tranše prvog stend-baj aranžmana Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) od 29 miliona maraka odobren BiH namjenski za osnivanje CB.

- Ta sredstva su 1998. godine direktno doznačena CB BiH i to za početni kapital 25 miliona maraka i za troškove osnivanja glavnih jedinica i filijala četiri miliona KM. Odlukom Savjeta ministara BiH predviđeno je da RS servisira trećinu duga po ovom kreditu od 9,6 miliona maraka, uvećano za pripadajuću kamatu i troškove - kazao je Tegeltija.

Obaveze po kreditu koje je preuzela Republika Srpska, uvećane za troškove i kamatu, otplaćene su Međunarodnom monetarnom fondu u 2001, 2002. i 2003. godini iz budžeta RS.

- Zbog toga se Ministarstvo finansija više puta obraćalo institucijama BiH, od kojih nije dobilo odgovor, zahtijevajući da se uložena sredstva RS u CB BiH evidentiraju kao učešće RS u njenom početnom kapitalu, sa svim vlasničkim pravima koja RS po ovom osnovu pripadaju - naglasio je Tegeltija.

Džombić

Premijer RS Aleksandar Džombić rekao je ranije da je potrebno usvojiti izmjene Zakona o CB BiH, jer on u sadašnjem obliku onemogućuje entitetima da dobijaju dividendu, iako su dioničari banke.

- Sasvim je logično da entiteti, na osnovu dioničarskog, odnosno vlasničkog prava, vuku i druga prava, kao što je dividenda. Posljednjih nekoliko godina dobit banke isplaćuje se zajedničkim institucijama u iznosima od 50 i 60 do 100 miliona maraka. Apsurd je da dividendu dobija onaj ko nije vlasnik - kazao je Džombić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana