RS bira partnera za hidrocentrale

Marina Čigoja
RS bira partnera za hidrocentrale

BEOGRAD - Republika Srpska će raspisati javni poziv za strateškog partnera za izgradnju hidrocentrala u gornjem toku Drine, u čijem će izboru učestvovati i Srbija, rekao je juče u Beogradu tokom Regionalne ministarske konferencije o klimatskim promjenama ministar industrije, energetike i rudarstva RS Slobodan Puhalac.

On je istakao da će se na gornjoj Drini graditi hidroelektrana Buk Bijela, Sutjeska, Foča i Paunci, dok će na srednjoj Drini biti izgrađeno nekoliko objekata.

- Očekujem da će u relativno kratkom vremenu doći do definisanja budućih strateških partnera i za jedno i za drugo područje. Raspisaćemo javni poziv, a Narodna skupština RS će na osnovu kriterijuma izabrati strateškog partnera koji će raditi na istraživanju, razvoju, gradnji i eksploataciji - rekao je Puhalac i dodao da očekuje da će partner za izgradnju objekata na Drini biti poznat najkasnije u prvom kvartalu iduće godine.

Naveo je da je projektovana snaga za gornju Drinu oko 350 megavata u sadašnjoj koncepciji bez Crne Gore, dok bi projekcija za srednju Drinu, u prvoj fazi, iznosila oko 300 megavata.

- Drina ima potencijal od najmanje 1.000 megavata instalisane snage i prava je prilika da sa onim ko nam bude odgovarao kao strateški partner ove potencijale što prije realizujemo - rekao je Puhalac.

On je u okviru regionalne konferencije o klimatskim promjenama učestvovao u radu panela posvećenog iskustvima i planovima u borbi protiv klimatskih promjena na kojem je govorio o aktivnostima RS na uređenju regulative i novom konceptu investiranja kada je riječ o održivom razvoju i zaštiti životne sredine.

- RS je do sada iskoristila oko trećinu hidropotencijala. Ostale kapacitete moramo da koristimo pod novim uslovima vodeći računa, prije svega, o obnovljivim izvorima energije, o onome što nam predstoji kao norma u evropskim integracijama - rekao je Puhalac.

Izvoz struje

Ministar Puhalac je rekao da RS u ovom trenutku ima oko 30 potencijalnih procenata električne energije za izvoz.

- Bilo bi bolje da to koristimo u domaćim privrednim resursima, ali ako gradimo nove objekte, onda je i šansa da se ta struja izvozi, jer će to biti način da se povežemo sa investitorima. Stari, rekonstruisani objekti biće isključivo u vlasništvu Republike Srpske, a za nove objekte možemo praviti aranžmane raznih oblika - rekao je Puhalac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana