Rok za fiskalizaciju produžen do 31. marta

Nada Branković
Rok za fiskalizaciju produžen do 31. marta

BANjA LUKA - Poreska uprava Republike Srpske odlučila je da do 31. marta 2009. godine rok za fiskalizaciju produži poreskim obveznicima, koji se bave trgovinom na veliko, pružaju usluge između obveznika poreza na dodatu vrijednost u BiH i usluge prema inostranstvu.

Zamjenik direktora PURS-a Mile Banika rekao je juče u Banjoj Luci, da je ovoj grupi obveznika rok za fiskalizaciju produžen zbog toga što će isti kroz sistem fiskalnih kasa, davati određene podatke koje ne daju obveznici koji se bave maloprodajnim djelatnostima, a za koje još uvijek nisu spremni ni softveri, a ni fiskalni sistemi.

Ovi su obveznici izdvojeni iz druge u treću grupu obveznika. Obveznici druge grupe zahtjev za fiskalizaciju trebalo bi da predaju do 31. decembra ove godine.

- Putem ovog sistema, mi želimo da snimimo i međuentitetski promet u BiH, te izvoz prema inostranstvu kako bi dobili podatke o strukturi prometa između entiteta, a što je veoma bitno i kod raspodjele indirektnih poreza u sistemu PDV - istakao je Banika.

Naglasio je da je zahtjeve za inicijalnu fiskalizaciju podnijelo 20.485 obveznika prve grupe, a da zahtjev još nije podnijelo 19.046 obveznika.

Pomoćnik direktora Sektora za informacione tehnologije PURS-a Goran Drakulić, izjavio je da se očekuje da u drugoj grupi za fiskalizaciju bude ukupno 23.798 obveznika i njihovih poslovnih jedinica, a u trećoj 10.179.

Banika je naglasio da 93 poreska službenika kontrolišu proces fiskalizacije, te da je registrovano sedam proizvođača i četiri ovlašćena proizvođača.

- Zaključno sa 15. decembrom ove godine, broj ovlašćenih servisa je 251, servisera 608, licenciranih fiskalnih sistema 1,1, dok je broj odobrenih indentifikacionih brojeva fiskalnih kasa 120.000 - naveo je Banika.

U periodu od 1. jula do 15. decembra 2007. godine zbog fiskalizacije se odjavilo 1.067 preduzetnika, što je više nego ove godine kada ih se odjavilo 1.012.

- Broj odjava, kad su u pitanju pravna lica ove je godine veći nego prošle, kada ih je bilo 284, a ove 997 - naveo je Goran Drakulić.

Kontrola

Pomoćnik direktora u Sektoru za kontrolu, istrage i obavještajne poslove PURS-a Đurađ Kosić, izjavio je da je od 15. novembra pa do sada, obavljeno 577 kontrola, a izdato je 339 prekršajnih naloga u iznosu od 249.400 maraka.

- Obavljena je 51 kontrola ovlašćenih servisa i servisera, kod kojih su ustanovljene određene nepravilnosti - naglasio je Kosić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana