Rogatica: Fabrika vraća stare kupce

Sreten Mitrović
Rogatica: Fabrika vraća stare kupce

Rogatica - "Nova tvornica prečistača" iz Rogatice prvi put u poslijeratnom periodu ostvarila je dobit, a za potpuni oporavak ključan je povratak na izgubljena tržišta.

Iako je riječ o simboličnoj dobiti od oko 6.000 maraka, pozitivno poslovanje dalo je nadu da preduzeće izlazi iz dugogodišnje krize. Preduzeće nastoji i da ojača menadžment, a nakon dopunjavanja Nadzornog odbora za novog vršioca dužnosti direktora imenovan je inženjer informatike Predrag Ujić.

- Podizanje proizvodnje i marketing su ono čemu ćemo posvetiti maksimalnu pažnju. Izgubljeno je tržište i treba ga obnoviti. Zbog toga smo posjetili većinu starih kupaca, a tražimo i nove. Prvi kontakti su ohrabrujući - rekao je Ujić i dodao da se mora raditi i na unapređenju tehnologije, jer se 20 godina nerada i te kako osjeća.

Zbog višegodišnjih gubitaka u poslovanju "Tvornica prečistača" u Rogatici je 2008. otišla je u stečaj. Kroz stečajni postupak su očuvani proizvodni objekti, mašine i ostala oprema zbog čega se Vlada RS 2009. godine odlučila da preduzeće kupi za tri miliona maraka. Na novim osnovama i sa minimalnim brojem radnika u septembru 2010. je utemeljena "Nova tvornica prečistača". Proizvodni program ostao je stari, a njegova okosnica su filteri vazduha, ulja i goriva uz usluge za treća lica kao novu djelatnost. Podrška za novi početak došla je u vidu 600.000 KM od Vlade RS kao novog vlasnika.

- Ta podrška iscurila je već 2011. godine i tvornica je u 2012. godinu ušla sa onim što zaradi njenih dvadesetak radnika. Tako je i 2012. završena sa gubitkom od 140.000 maraka - rekao je Ujić.

Dodao je da je to bila opomena koja je tražila korjenite promjene u svim segmentima rada.

- U tome smo uspjeli i sa istim brojem radnika, ali uz povećanu radnu disciplinu, racionalizaciju i štednju, poslovna 2013. je okončana u plusu uz ostvareni prihod od 292.000 maraka - naglasio je Ujić.

Tvornica je 1991. godine imala 750 radnika i čak su razmišljali o otvaranju obdaništa za djecu zaposlenih. U "Novoj tvornici" je sada zaposleno dvadesetak radnika, čija je prosječna bruto plata u prošloj godini bila 600 maraka uz plaćene doprinose i ostale obaveze.

- Čim stanemo na noge ići ćemo na povećanje radne snage, a posao ćemo prvo ponuditi ljudima koji su radili u ovoj fabrici - rekao je Ujić.

Planovi

Predrag Ujić je rekao da imaju razvojne planove, ali da bi to ostvarili biće im neophodna pomoć.

- Potrebna nam je podrška Vlade i resornog ministarstva. Cilj je ući u IMT i Industriju motora Rakovica i uopšte na tržište Beograda i Novog Sada - rekao je Ujić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana