Rogatica: Amortizacija odvela u gubitak u Novoj tvornici prečistača

Sreten Mitrović
Rogatica: Amortizacija odvela u gubitak u Novoj tvornici prečistača

Rogatica - Veći dio očekivanja od "Nove tvornice prečistača" u Rogatici pao je u vodu, što potvrđuju pokazatelji iz završnog računa za prošlu godinu.

I pored velikog truda da na noge podignu fabriku, koja je u stoodstotnom vlasništvu Vlade RS, ona je iskazala gubitak. Prema riječima direktora preduzeća Predraga Ujića, u gubitak ih je najvećim dijelom odvala amortizacija na osnovna sredstva čija vrijednost prelazi sedam miliona KM.

- Tu su objekti sa dvije proizvodne hale od preko 6.500 metara kvadratnih, mašine i druga specijalizovana oprema za izradu prečistača vazduha, ulja i goriva, te hiljade kvadrata zemljišta i ostala oprema i inventar. Ali, šta sve to vrijedi kad ni deset odsto toga ne donosi pare - istakao je Ujić i dodao da je otud i podatak da su ostvarili samo

188.500 maraka prihoda, od čega je 120.000 KM, ili 63 odsto, od prodaje gotovih proizvoda za teška motorna vozila.

On je dodao da im nadu ne daje ni to što preduzeće iz godine u godinu finansijski pada. Tako je prihod za 2013. godinu bio 292.000 maraka, kada su pokriveni svi troškovi i ostvarena dobit od 6.000 maraka, i tada je fabrika prvi put poslije rata poslovala pozitivno.

Na kraju prošle godine o dobiti nema govora. Fabrika je imala troškove od 288.000, odnosno gubitak od 100.000 maraka, u čemu amortizacija učestvuje sa 67.214 maraka. Ostao je i problem plasmana gotovih proizvoda, jer i dalje nema nijednog kupca sa unaprijed ugovorenim isporukama.

- Učinili smo sve da nađemo takve kupce, ali malo je vajde. Zato i dalje očekujemo pomoć Vlade RS. Onih 600.000 maraka koje smo dobili na startu davno je potrošeno, a zajedno nismo našli strateškog partnera za potpuno ili djelimično preuzimanje tvornice - priča Ujić.

Zbog višegodišnjih gubitaka "Tvornica prečistača" je 2008. godine otišla u stečaj. Kroz stečajni postupak su očuvani proizvodni objekti, mašine i ostala oprema, zbog čega je Vlada RS 2009. odlučila da preduzeće kupi za tri miliona maraka. Na novim osnovama i sa minimalnim brojem radnika u septembru 2010. utemeljena je "Nova tvornica prečistača". Okosnica proizvodnog programa su ostali filteri vazduha, ulja i goriva, uz usluge za treća lica kao novu djelatnost.

Radnici

U "Novoj tvornici prečistača" zaposleno je 20 radnika, koliko ih je bilo i na startu 2010. godine. I plate su ostale iste, a riječ je najvećim dijelom o minimalcu od 370 maraka.

Tvornica je 1991. godine imala 750 radnika i čak su razmišljali o otvaranju obdaništa za djecu zaposlenih.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana