Roba snižena samo na izlogu

Nikola Lugić
Roba snižena samo na izlogu

BANjALUKA - Iako trgovci u Republici Srpskoj ovih dana privlače kupce plakatima o rasprodajama i cijenama robe nižim i do 80 odsto, realno sniženje često je mnogo manje od istaknutog.

Izlozi većine trgovina odjećom, obućom i tehničkim proizvodima u Republici Srpskoj oblijepljeni su natpisima o sniženju i totalnoj rasprodaji robe, ali kupci se često neugodno iznenade kada shvate da su artikli tek neznatno jeftiniji.

Glavni republički tržišni inspektor Borka Surtov kaže da su u nekoliko slučajeva inspektori utvrdili da je trgovac prije sniženja povisio cijenu robe.

- U ovim slučajevima izricane su kazne od 2.500 do 5.500 maraka za trgovca, te kazne od 500 do 1.000 maraka za odgovorno lice u pravnom licu - rekla je Surtov.

Pomoćnik ministra trgovine i turizma Republike Srpske Dušanka Tegeltija kaže da je veoma teško pratiti način na koji trgovac povećava ili snižava cijene robe.

- Nerazumljivo je po kojim maržama se to može opravdati, ali trgovci obično imaju odgovor i na to - kaže Tegeltija i dodaje da trgovci različito tumače termine "akcija", "sniženje" ili "rasprodaja".

Ona je dodala da je u izradi zakon o zaštiti potrošača Republike Srpske, kojim bi trebalo da budu definisane neke stvari koje nedostaju postojećem Zakonu o zaštiti proizvođača BiH.

Predsjednik Pokreta potrošača Republike Srpske Dragutin Bošković smatra da trgovci uspješno koriste neznanje i neinformisanost kupaca.

- Roba na rasprodaji mora da bude izdvojena, a kupcu se na njegov zahtjev mora objasniti zašto je cijena snižena, da li tom proizvodu ističe rok, ima li grešku, a to prodavci rijetko rade. Sa druge strane, zbog neinformisanosti, potrošači ni ne traže objašnjenja od trgovaca - rekao je Bošković.

Menadžer prodaje u banjalučkom butiku "Čarapko" Tatjana Šajić kaže da u ovoj radnji paze na to da najmanje jedna petina svih proizvoda na rasprodaji bude snižena u skladu sa najvećim procentom sniženja.

- Prošle godine imali smo problema jer nismo znali za ovo i bili smo upozoreni - istakla je Šajićeva.

Zakon

Prema Zakonu za zaštitu potrošača BiH cijena proizvoda prije i poslije sniženja mora biti jasno i vidljivo označena. Ako je procenat sniženja cijena objavljen u rasponu od, na primjer, 50 do 70 odsto, tada najveći procenat sniženja, dakle onaj od 70 odsto, treba da se odnosi najmanje na jednu petinu vrijednosti svih proizvoda na rasprodaji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana