Roba do 50 KM oslobođena plaćanja carina

N. V.
Roba do 50 KM oslobođena plaćanja carina

BANjALUKA - Internet kupovina u Republici Srpskoj u posljednje vrijeme sve je popularnija, a ako se neko odluči da u onlajn šopovima kupi neku robu, za nju neće morati da plati carinu samo ako njena vrijednost nije veća od 50 maraka.

Izjavio je ovo "Glasu Srpske" portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH Ratko Kovačević i dodao da se to ne odnosi na alkoholna pića, parfeme, toaletne vode i duvan.

- U slučaju da vrijednost robe koja se naruči putem interneta, a stigne poštom, prelazi vrijednost od 50 KM, carinska služba obavještava lice koje je naručilo robu o njenom preuzimanju putem poštansko-carinske deklaracije za fizička lica - istakao je Kovačević.

Na utvrđenu carinsku vrijednost, dodao je, obračunava se jedinstvena stopa carine za nekomercijalnu robu u iznosu od deset odsto carine, jedan odsto carinske evidencije i 17 odsto PDV-a, a da bi pošiljka spadala u nekomercijalnu robu, njena vrijednost ne smije preći tri hiljade maraka.

- Kada je u pitanju vrsta robe koja se naručuje putem interneta, najviše se koristi portal "i-bej", dok se najviše naručuju garderoba, patike, cipele, raznorazna kozmetika, video-igrice, razni kablovi i slično jer su jeftiniji kada se naruče putem interneta nego kada se kupuju u prodavnicama - naglasio je Kovačević.

Dodao je da pošiljka koja stigne može da stoji najviše 30 dana, a ako se u tom roku ne preuzme, vraća se u inostranstvo, te da sve pošiljke moraju težiti do 30 kilograma.

- Carinski službenici imaju diskreciono pravo da u skladu sa postojećom analizom rizika odluče koje će pošiljke detaljno pregledati, a koje ne - naglasio je Kovačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana