Rizični krediti od dvije milijarde KM

Marina Čigoja
Rizični krediti od dvije milijarde KM

BANjALUKA - Nekvalitetni krediti u Republici Srpskoj u prvoj polovini ove godine iznosili su 683,2 miliona KM, dok su na nivou BiH dostigli dvije milijarde maraka.

Prema podacima Agencije za bankarstvo RS, nekvalitetni krediti, odnosno oni čija otplata kasni duže od 90 dana, u prvih šest mjeseci u Srpskoj imaju stopu rasta od 0,8 odsto u odnosu na kraj 2010. godine.

Iako je u prvih šest mjeseci 2011. učešće nekvalitetnih kredita u ukupnim kreditima smanjeno sa 17,14 na 16,53 odsto, zabrinjava podatak da je u ovom periodu došlo do rasta nekvalitetnih kredita fizičkih lica, koji su u prvoj polovini ove godine iznosili 183,1 milion KM.

Prema podacima Agencije, ukupni krediti odobreni fizičkim licima u Srpskoj u prvih šest mjeseci ove godine iznosili su 1,62 milijarde maraka, a nekvalitetni krediti u ukupnim kreditima ovih lica povećani su sa 10,40 na 11,29 odsto.

- Nekvalitetni krediti pravnih lica u ovom periodu iznosili su 500 miliona KM, sa padom učešća u ukupnim kreditima pravnih lica sa 21,62 na 19,90 odsto. Ukupni krediti odobreni pravnim licima u ovom periodu iznosili su 2,5 milijardi maraka - navode u Agenciji.

Ekonomista Zoran Pavlović ističe da udio nekvalitetnih kredita u ukupnim kreditima u RS još uvijek nije dramatičan.

- Veći problem je povećanje problematičnih kredita kod stanovništva. Tome je, naravno, doprinio i problem sa švajcarskim frankom. Takođe, vidimo da je problem otplate kredita izraženiji kod mikrokreditnih organizacija u odnosu na poslovne banke, koje su rigoroznije i često se vrlo lako preorijentišu na žiranta sa zahtjevom za otplatu - istakao je Pavlović.

Ekonomski ekspert Spoljnotrgovinske komore RS Dujko Hasić istakao je da, prema preliminarnim procjenama Komore, rizični krediti u BiH trenutno iznose oko dvije milijarde maraka.

- Politika banaka u BiH je bila takva da su bez neke posebne kontrole odobravale kredite. S obzirom na iznos problematičnih kredita, može doći i do hipotekarne krize - kazao je Hasić.

On je naglasio da su privredna aktivnost, investicije i doznake iz inostranstva opali, zbog čega se veliki broj privrednika, ali i građana našao u situaciji da ne može da ispunjava svoje kreditne obaveze.

- Ukoliko se ova situacija produži, a sve su naznake da hoće, onda i banke neće biti u situaciji da profitiraju. Trebalo bi tražiti odgovarajuće modalitete za rješenje ovih problema, a tu mislim i na pomoć vlada RS i FBiH - kazao je Hasić.

Ukupni krediti

Prema podacima Agencije za bankarstvo RS, ukupni krediti u Srpskoj u prvoj polovini ove godine iznosili su 4,134 milijarde maraka, što predstavlja rast od pet odsto u odnosu na kraj prošle godine, kada su iznosili 3,953 milijarde maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana