RiTE Ugljevik će raditi još 25 godina

Srna
RiTE Ugljevik će raditi još 25 godina

Ugljevik - Rukovodstvo Rudnika i Termoelektrane (RiTE) "Ugljevik" potpisalo je juče ugovor sa kompanijama iz Češke za izgradnju i rekonstrukciju elektrofilterskog postrojenja vrijedan 19 miliona KM.

Zamjenik direktora "Elektroprivrede RS" Branislava Milekić rekla je da su zajedno sa RiTE "Ugljevik" uložili ogroman novac u revitalizaciju i modernizaciju postrojenja u skladu sa evropskim ekološkim standardima.

- Ovim poslovima rad RiTE "Ugljevik" je postao nesporan u narednih 20 do 25 godina - istakla je Milekićeva.

Direktor RiTE "Ugljevik" Đorđe Popović istakao je da će biti snižena emisija čvrstih čestica i svedena na nivo propisan evropskim ekološkim direktivama.

- Pored ekološkog aspekta, koji je nesumnjiv, veoma je važno da je RiTE "Ugljevik" ušao u fazu otklanjanja svih prijetnji za eventualni prestanak rada - rekao je Popović navodeći da elektrofiltersko postrojenje nije mijenjano od izgradnje termoelektrane.

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić rekao je da je definitivno otklonjena mogućnost da će RiTE "Ugljevik" za samo nekoliko godina biti zaustavljen i izbačen iz proizvodnje. On je najavio da će u ovaj posao naredne godine ući i RiTE "Gacko".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana