RiTE Gacko ponovo na mreži, garancija stabilnosti elektroenergetskog sistema

GS
RiTE Gacko ponovo na mreži, garancija stabilnosti elektroenergetskog sistema

GACKO - Termoelektrana Gacko nakon četredesetodnevnog godišnjeg remonta, ponovo je na mreži, što će u uslovima povećane potrošnje značajno doprinijeti satabilnosti energetskog sistema Srpske.

Ipak, novi start gatačkog giganta krenuo je uz stare probleme: jedan broj radnika nezadovoljnih statusom i situacijom u preduzeću okupio se rano na zboru , sa kojeg su zatražili hitno rješavanje akutnih problema.

Godišnji remont smo uradili dvije sedmice prije predviđenog roka, zahvaljujući čemu iz Gacka već idu novi kilovati, pohvalio se Maksim Skoko, vršilac dužnosti direktora RiTE Gacko.

Skoko je istakao da su, osim redovnog remonta, urađene i druge važne unutrašnje stvari u Termoelktrani, koje se tiču i emisije dimnih čestica u atmosferu, koja je sada zadovoljavajuća i na najnižem je nivou u posljednjih petnaestak godina.

- Osim redovnog remonta, urađeni su i drugi veliki zahvati koji će obezbijediti stabilniji i kavlitetniji rad elektrane, lani je desetak miliona investirano u mehanizaciju na rudniku, i sada činimo sve na konsoliddaciji preduzeća - rekao je Skoko.

Ipak, termoelektrana na zalihama nema dovoljno uglja za ulazak u zimsku sezonu, a i ono što se iskopa lošeg je kvliteta, pa će Elektroprivreda morati da uloži oko 70 miliona maraka u sistem za prečišćavanje uglja.

Jedan broj radnika okupljenih oko sindikalnog odbora radni dan je počeo zborom pred upravnom zgradom: zahtijevaju hitnu stabilizaciju preduzeća, isplate prevoza, regresa, nagrada i drugih naknada radnicima, koje se trenutno ne isplaćuju.

Rukovodstvo sindikata odgovornost za trenutnu situaciju pripisuje trenutnoj upravi preduzeća.

- Očigledno je da ova uprava ne može da riješi te probleme, nego se oni samo još više nagomilavaju, smatra Željko Tepavčević predsjednik Sindikalnog odbora RiTe Gacko.

Problemi nisu novi, godinama unazad nije se investiralo u rudnik i zato smo sada u ovakavoj situaciji, kažu u upravi.

- Zato ćemo tražiti podršku i matičnog preduzeća i Vlade za dalje investicije kada je riječ o opremi na rudniku - kaže Skoko.

A priliku da tu podršku zatraže imaće već za koji dan, na dogovorenom sastanku u Vladi Republike Srpske.

Rudnik i termoelektrana Gacko najveće je preduzeće u istočnoj Hercegovini, koje trenutno zapšošljava 1.950 radnika, javlja RTRS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana