Ristriktivni budžet očuvaće fiskalnu i socijalnu stabilnost Srpske

Marina Čigoja
Ristriktivni budžet očuvaće fiskalnu i socijalnu stabilnost Srpske

BANjALUKA - Restriktivni budžet Republike Srpske za 2011. godinu, koji je planiran u iznosu od 1,6 milijardi maraka, a čije će rezove najviše osjetiti poljoprivrednici, borci, izbjeglice i socijalne kategorije, ima za cilj očuvanje socijalne i fiskalne stabilnosti Srpske.

Prijedlogom budžeta RS za iduću godinu, koji bi po hitnom postupku trebalo da bude razmatran na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske u utorak, 21. decembra, za subvencije u 2011. godini planirano je 115,7 miliona, što je za 31,5 miliona maraka ili 21,4 odsto manje u odnosu na 2010. godinu.

Predviđeno je smanjenje podsticaja za poljoprivredu sa 80 na 60 miliona maraka, ukidanje subvencija preduzećima iz oblasti tekstila, kože i obuće od 50 maraka po radniku. Smanjene su i subvencije preduzeću “Željeznice RS” za sedam miliona i u 2011. godini iznosiće 25 miliona maraka. Prijedlogom budžeta nisu predviđena ni sredstva za subvenciju električne energije socijalno ugroženim licima, kao ni 12 miliona maraka, koliko je ove godine bilo predviđeno za borački dodatak.

S druge strane, povećani su podsticaji za izvoz sa 15 na 20 miliona maraka.

Budžet Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica umanjen je za gotovo 12 miliona maraka. Povratnici u FBiH umjesto ovogodišnjih 1,4 miliona u idućoj godini dobiće 500.000 maraka. Povratnici u Srpsku umjesto pet dobiće dva miliona maraka.

Maksimalne uštede

Ministar finansija Republike Srpske Aleksandar Džombić rekao je da je budžet za sljedeću godinu planiran u iznosu od 1,6 milijardi maraka, kao i ove godine, te da je sa rashodovane strane veoma restriktivan i da su u tom pogledu izvršene maksimalne moguće uštede.

On je istakao da će zadržavanje socijalne i fiskalne stabilnosti Srpske u idućoj godini biti prioritetni ciljevi buduće vlade, za koju je ocijenio da će biti najizazovnija od kada je počeo uticaj svjetske ekonomske krize.
- Kroz resorne politike prvenstveno namjeravamo da damo podršku privrednim subjektima, a sa druge strane, da uđemo u socijalne reforme koje nas čekaju i za koje više nema prostora za odlaganje - rekao je Džombić.

Govoreći o socijalnim reformama, Džombić je najavio da će prva reforma biti reforma penzijsko-invalidskog osiguranja, upozoravajući da dosadašnji sistem više nije održiv.
- Ići ćemo sa zakonskim rješenjem i izdvojiti penzionere iz radnog odnosa, a neka druga privilegovana prava pokušati da kroz druga zakonska rješenja stavimo na posebnu budžetsku poziciju i time napravimo ravnopravnost među ovim kategorijama - rekao je Džombić.

Prihodi i rashodi

U ukupnom budžetskom okviru za 2011. godinu planirani su prihodi od 1,38 milijardi maraka, primici od dugoročnih zajmova od 177,4 miliona i primici od refundacije otplaćenih zajmova od krajnjih korisnika u iznosu od 40 miliona maraka.

Poreski prihodi planirani su u iznosu od 1,24 milijardi i veći su za 67,8 miliona maraka, u odnosu na procijenjeni iznos u 2010. godini. Projektovani prihod po osnovu poreza na dobit u 2011. godini iznosi 117 miliona, što je približno na istom nivou kao procijenjeni iznos za 2010. godinu. Planirani prihodi po osnovu poreza na dohodak u 2011. godini iznose 119 miliona maraka, što predstavlja rast od 5,3 odsto u odnosu na ovu godinu. Ova projekcija je usklađena sa izvršenim izmjenama Zakona o porezu na dohodak, očekivanim kretanjem neto plata i zaposlenosti u 2011. godini, kao i povećanjem najniže plate u svim privrednim djelatnostima na iznos od 370 maraka.

Nova budžetska godina donosi značajno umanjenje okvira budžetskih sredstava na pozicijama tekućih rashoda, s obzirom na to da je otplata unutrašnjeg duga planirana iz redovnih budžetskih sredstava, a ne sa računa privatizacije i sukcesije kao u 2010. godini, dok je budžetski okvir zadržan na nivou 2010. godine.

Sredstva planirana za rashode za lična primanja u 2011. godini iznose 627,6 miliona i veća su za 3,1 miliona maraka, odnosno 0,5 odsto u odnosu na 2010. godinu.

Zaposlenima u organima uprave Republike Srpske nastaviće se smanjenje plata za 15 odsto iz ove godine, a visokopozicioniranim službenicima za još deset odsto.

Sredstva planirana za rashode po osnovu korišćenja robe i usluga u 2011. godini iznose 99,4 miliona i manja su za 14,9 miliona maraka, odnosno 13 odsto u odnosu na ovogodišnji budžet.

- Najznačajnije smanjenje ove grupe rashoda ostvareno je u okviru institucija visokog obrazovanja i to u iznosu od 7,8 miliona maraka, s obzirom na to da je Zakonom o visokom obrazovanju propisano da prihodi po osnovu školarine, koji su do sada bili prihod budžeta RS i iz kojih su se sufinansirali troškovi visokoškolskih ustanova, pripadaju institucijama visokog obrazovanja - navodi se u obrazloženju budžeta.

Sredstva planirana za grantove u 2011. godini iznose 27,3 milion i manja su za 7,6 miliona maraka, dok je za planirane doznake na ime socijalne zaštite u 2011. godini planirano 225 miliona, što je za 22,2 miliona maraka manje u odnosu na 2010. godinu.

Rješenja svima u interesu

Direktor Ekonomskog instituta Banjaluka Duško Jakšić kaže da Vlada nije mogla da napravi budžet veći od ovoga.

- Ekonomska politika ove godine treba da odrazi realne mogućnosti naše ekonomije. Svi mi želimo da se ova Vlada potpuno posveti ekonomiji, ali moramo da imamo u vidu naše realno stanje - kazao je Jakšić.

Dodaje da je umjesto jednokratnih pomoći, kao što je bio slučaj sa tekstilcima, potrebno donijeti nove sistemske mjere, što je Vlada i uradila.

- Umjesto pojedinačnih olakšica pokušavaju da se naprave sistemska rješenja koja su svima u interesu - kazao je Jakšić.

Predsjednik Udruženja penzionera RS Rade Rakulj ponovio je da penzioneri nisu zadovoljni povećanjem doprinosa za penzijsko-invalidsko osiguranje od jedan odsto.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i stočara Republike Srpske Vladimir Usorac kaže da su poljoprivrednici spremni na zatezanje kaiša, ali da nije u redu da oni budu jedini u tome.

Pravosuđe

Ministar pravde Republike Srpske Džerard Selman rekao je u petak u Doboju, upoznavajući predstavnike Sindikata pravosuđa RS sa Ekonomskom politikom RS za 2011. godinu, da neće biti mogućnosti da se plate u pravosuđu u idućoj godini povećaju.

Kabinet predsjednika

Budžet Kabineta predsjednika Republike Srpske u 2011. godini povećan je sa pet na deset miliona maraka. Svih pet miliona više biće usmjereni na podršku humanitarnim i drugim akcijama i na izgradnju objekata za djecu i omladinu.

SUBVENCIJE

2010

2011

UKUPNO

147.180.000

115.700.000

poljoprivreda

80.000.000

60.000.000

podsticaj izvoza           

15.000.000

20.000.000

“Željeznice RS”

32.000.000

25.000.0000

Leg: Najznačajnije promjene u subvencijama (u KM)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana