Ribarima osam puta manje premije

Daliborka Sekulić
Ribarima osam puta manje premije

BANjA LUKA - Smanjivanje premija za uzgoj ribe u Republici Srpskoj ove godine sa 0,40 maraka na pet feninga dovelo je domaće uzgajivače u nezavidan položaj u odnosu na zemlje u okruženju.

Vlasnik ribnjaka "Saničani" iz Prijedora Lazo Marčetić kaže da smanjenje premija nije pratilo smanjenje naknada za vodosnabdijevanje, koje su u 2009. godini povećane za više od 300 odsto.

- Premije su smanjene sa 0,40 maraka na pet feninga, koliko se maksimalno može dobiti za kilogram proizvedene ribe, a opterećenje za vodosnabdijevanje iznosi od 17 do 18 feninga po kilogramu ribe, što je apsurd. U FBiH naknada za kilogram proizvedene i prodate ribe je 40 feninga - naglasio je Marčetić i dodao da u Hrvatskoj podsticaji iznose više od jedne marke plus naknade za štetočine, koje se ribarima u RS ne daju.

U Grupaciji ribara pri Privrednoj komori RS kažu da bi se na nivou Ministarstva trebali stvoriti uslovi za organizovanu proizvodnje ribe, te dugoročnu strategiju razvoja.

- Kod nas je ribarstvo izvozno orijentisana grana privrede, a nisu predviđeni podsticaji za izvoz. Ovogodišnjim Pravilnikom za raspodjelu podsticaja poljoprivrednici ne mogu da dobiju naknade za izvoz ribe ukoliko već primaju podsticaje po osnovu poljoprivredne proizvodnje - rekli su u ovoj grupaciji.

Direktor "Tropik ribarstva" koji je jedini ovlašćeni izvoznik ribe iz RS u EU, Dragana Radošević, kaže da se ribarstvo u RS susreće sa nelikvidnom proizvodnjom, prvenstveno zbog visokih naknada za vodu.

- U odnosu na Evropu i svijet u RS imamo nezapamćeno visoke naknade za vodu. Na godišnjem nivou imamo maksimalno 60.000 maraka podsticaja, a godišnje proizvedemo 1.200 tona ribe, što je zanemarljivo na kilogram ribe - rekla je Radoševićeva.

Riba se iz RS, naglašava Radoševićeva, najviše izvozi u Srbiju i Hrvatsku, te Crnu Goru gdje se izvozi isključivo živa riba.

Uzgajivači smatraju da su podsticaji za proizvodnju ribe ono što bi RS moglo dovesti u ravnopravan položaj sa bilo kojom konkurencijom.

Proizvodnja

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS kažu da se u RS godišnje proizvede oko 3.500 tona ribe, od čega se 60 odsto izvozi. Srpska ima 32 ovlašćena uzgajivača, a ove godine za podsticaj uzgoja ribe predviđeno je 213.000 maraka. Jedan proizvođač, navode, za jednu godinu može da dobije maksimalno 60.000 maraka podsticaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana