Rezultati RS nisu prepoznati zbog BiH

Marina Čigoja
Rezultati RS nisu prepoznati zbog BiH

BANjA LUKA - Dobri rezultati koje postiže Republika Srpska nisu vidljivi i prepoznati u ocjenjivanjima i rang listama raznih međunarodnih institucija, jer se u njima rangira BiH kao jedinstven ekonomski prostor.

Istakla je to juče ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS Jasna Brkić na radnom ručku u Banjoj Luci koji je organizovala Američka trgovinska komora u BiH.

- Jasno je da smo mi jedinstven ekonomski prostor, ali niz aktivnosti koje su realizovane u RS nisu na pravi način došle do izražaja - istakla je Brkićeva.

Predstavljajući makroekonomske pokazatelje Srpske, ona je navela da je bruto društveni proizvod (BDP) u 2008. rastao 15,5 odsto nominalno i 6,2 odsto realno, dok je 2009., u godini svjetske ekonomske krize, nominalno porastao za 0,1 odsto u odnosu na 2008. godinu i iznosio je 8,48 milijardi maraka.

Ona je navela da je ukupan dug RS na kraju 2009. godine iznosio 3,2 milijarde maraka ili 38,8 odsto BDP-a, od čega je spoljni dug 21,9 odsto, a unutrašnji 16,9 odsto BDP-a.

Dodala je da je industrijska proizvodnja u prošloj godini, kada su mnogi bilježili negativne stope, u RS rasla za 19 odsto, te da se trend rasta nastavlja i u ovoj godini.

Prema njenim riječima, obim spoljnotrgovinske razmjene u RS u prošloj godini iznosio je 5,24 milijardi maraka.

- Stopa nezaposlenosti u prošloj godini bila je 21,4 odsto, a zaposlenosti 37,2 odsto. Lani je nezaposleno bilo blizu 140.000 ljudi - kazala je Brkićeva. 

Naglasila je da se u cilju poboljšanja uslova poslovnog ambijenta, mijenjala i zakonska regulativa.

- To su, prije svih, stupanje na snagu Zakona o privredim društvima, Zakon o javno-privatnom partnerstvu, kao i osnivanje privrednih sudova koji trebaju da počnu sa radom početkom idućeg mjeseca, a uskoro bi se u Narodnoj skupštini RS trebao naći i Prijedlog zakona o uređenju prostora i građenju - kazala je Brkićeva.

Giljotina propisa

Jasna Brkić je istakla da je u Republici Srpskoj realizovan i projekat "Giljotina propisa", čija je ekonomska analiza pokazala da su ukidanjem ili skraćivanjem rokova, smanjenjem broja potrebnih dokumenata ili naknada za 140 formalnosti, ostvarene uštede u direktnim troškovima od 3,2 miliona maraka za poslovnu zajednicu na godišnjem nivou i 19,7 miliona maraka indirektnih troškova na godišnjem nivou.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana