Režu građu za izvoz

Slobodan Dakić
Režu građu za izvoz

MRKONjIĆ GRAD - Drvna industrija u BiH lani je ostvarila izvoz u vrijednosti od 800 miliona maraka, dok je uvoz iznosio 300 miliona maraka.

U Republici Srpskoj drvoprerađivačka industrija zapošljava oko 10.000 radnika.

Uticaj svjetske ekonomske krize ne zaobilazi ni ovu industriju, a otežano je i poslovanje malih i srednjih preduzeća.

Ali da je i u takvim uslovima moguće pozitivno poslovati, svjedoči i primjer Drvne industrije "Iskra" iz Podbrda kod Mrkonjić Grada.

Ovom preduzeću su prema riječima njegovog direktora Miloša Jovića u oživljavanju proizvodnje pomogla i podsticajna sredstva mrkonjićke opštine za mala i srednja preduzeća. Pozitivne efekte počele su da daju i mjere Vlade RS namijenjene za drvoprerađivački sektor.

Ova firma, koja uz rezanu građu proizvodi građevinsku stolariju, lamperiju brodski pod, parket i kupatilski namještaj više od 90 odsto proizvodnje plasira na tržište Srbije, Hrvatske i Slovenije.

- Zapošljavamo trideset tri radnika i redovno isplaćujemo lični dohodak koji je u prosjeku oko 550 maraka - kaže Jović.

Uslovima rada i redovnom isplatom plata zadovoljni su i radnici. Takav je slučaj i sa Zoranom Rožić, koja je na zaposlenje čekala 22 godine.

- Završila sam školu za kuvara i na birou rada bila 22 godine. Zadovoljna sam što sam konačno dobila zaposlenje i nije mi teško da radim u drvnoj industriji - kaže Zorana.

 Slično priča i Danijela Kopuz, koja je završila tekstilnu školu.

- Kada su mi na birou rada predložili da se zaposlim u "Iskri", prihvatila sam. Svjesna sam da je teško doći do zaposlenja, pa mi je ovaj posao dobro došao - tvrdi Danijela.

Nova zapošljavanja

- Ovih dana zaposlili smo troje novih radnika, a planiramo da u sljedeća dva mjeseca zaposlimo njih još desetak i da pustimo u rad liniju za proizvodnju masivnih lijepljenih ploča i pogon parionice. Nabavili smo mašinu za automatsko čeono spajanje elemenata namještaja, pa planiramo da proširimo proizvodnju sa novim asortimanom namještaja - rekao Miloš Jović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana