Restriktivne mjere neprihvatljive

Marina Čigoja
Restriktivne mjere neprihvatljive

BANjALUKA - Predstavnici Saveza sindikata Republike Srpske ocijenili su da je Ekonomska politika RS za 2011. godinu veoma restriktivna i socijalno neosjetljiva, a najviše zamjerki imaju na mala izdvajanja za program socijalnog zbrinjavanja radnika i na povećanje poreza na plate.

Predsjednik Saveza sindikata RS Ranka Mišić rekla je juče poslije javne rasprave o dokumentu Ekonomske politike za 2011. u Banjaluci da je za Sindikat neprihvatljivo povećavanje poreza i doprinosa na plate.

- Umjesto povećanja poreskog opterećenja, mora se raditi na vraćanju novca iz "sive ekonomije" u legalne tokove i zbog toga je potrebno izmijeniti zakonska rješenja u radu Poreske uprave i inspektorata - rekla je Mišićeva i dodala da prema pokazateljima u sivoj ekonomiji ostaje oko 400 miliona maraka.

Ona je istakla da je Ekonomskom politikom za program socijalnog zbrinjavanja radnika predviđeno 10,2 miliona, ali da je za te namjene potrebno najmanje 27 miliona maraka.

- To je izričit zahtjev Sindikata i od njega nećemo odustati. Za povezivanje radnog staža potrebno je optimalno 50 miliona maraka. Podržali smo i zahtjeve sindikata korisnika budžeta da nema umanjenja plata - kazala je Mišićeva i naglasila da će Sindikat pažljivo pratiti da li će njihovi zahtjevi biti prihvaćeni i u skladu sa tim će i postupati.

Dodala je da neće prihvatiti izmjene Zakona o radu u 2011. godini, jer bi to bilo "ravno samoubistvu radničkih prava".

Ministar finansija Republike Srpske Aleksandar Džombić istakao je da je najveći broj primjedbi Sindikata potpuno opravdan i da je gotovo sigurno da će se naći u Ekonomskoj politici.

- Analiziraćemo sve zahtjeve i vidjeti u kojoj mjeri možemo da im udovoljimo. Nastojaćemo da unutrašnjim realokacijama povećamo iznos za socijalno zbrinjavanje radnika - kazao je Džombić.

On je ponovio da državni službenici i dalje imaju 15 odsto smanjenja na palte, kao i prošle godine, plus deset odsto za vizokopozicionirane službenike. Džombić je rekao da još uvijek postoji mogućnost da dođe do usaglašavanja po pitanju povećanja stopa doprinosa i progresivnih stopa kod ličnog dohotka.

Penzioneri

Aleksandar Džombić, poslije javne rasprave o Ekonomskoj politici za 2011. godinu sa predstavnicima Udruženja penzionera RS, rekao je da je jedan od ciljeva ekonomske politike očuvanje socijalne stabilnosti Srpske, prvenstveno stabilnosti Fonda PIO i Fonda zdravstvenog osiguranja.

- U Ekonomskoj politici predloženo je povećanje stope doprinosa za penzijsko-invalidsko osiguranje sa sadašnjih 17 na 18 odsto na bruto iznos, ali to ne podržava Udruženje penzionera - kazao je Džombić.

Predsjednik ovog udruženja Rade Rakulj rekao je da penzioneri traže stopu doprinosa na penzijsko-invalidsko osiguranje od 21 odsto. Dodao je da bi se trebalo "raditi duže", jer raste broj lica koja idu penziju, dok s druge strane, broj radnika ne prati rast broja penzionera. Javna rasprava o Ekonomskoj politici održana je juče i sa predstavnicima Boračke organizacije RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana