Republikanci blokirali Obamin zakon

Glas Srpske
Republikanci blokirali Obamin zakon

VAŠINGTON - Članovi Republikanske stranke u američkom Senatu blokirali su usvajanje nacrta zakona o zapošljavanju koji je dostavio predsjednik Barak Obama.

Uz 46 republikanskih senatora, protiv paketa vrijednog 447 milijardi dolara glasala su i dvojica demokrata, prenijele su agencije.

Za usvajanje nacrta zakona i njegovo prosljeđivanje Senatu potrebni su glasovi 60 od ukupno 100 poslanika.

Reagujući na rezultate glasanja, Obama je rekao da to “ni u kom slučaju ne znači kraj borbe”.

Republikanci su protiv ove mjere jer smatraju da je to samo ponavljanje Obaminog paketa za stimulans ekonomije iz 2009. godine.

Demokrate optužuju republikance da ne žele da odobre mjere za smanjenje nezaposlenosti a republikanci uzvraćaju da demokrate pokušavaju da povećaju poreze, što bi samo doprinijelo nezaposlenosti u SAD, čija stopa iznosi 9,1 odsto.

Obama je istakao da nezavisni ekonomski stručnjaci pretpostavljaju da bi zakon o zapošljavanju mogao da stvori do 1,9 miliona radnih mjesta.

Plan

Obamin plan predviđao je kombinaciju smanjenje poreza na plate i 175 milijardi dolara vrijednu potrošnju za infrastrukturu, kao i pomoć za nezaposlene i lokalne vlasti kako bi se izbjeglo otpuštanje nastavnika, vatrogasaca i policajaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana