Republika Srpska ispunjava obaveze MMF-a

Glas Srpske
Republika Srpska ispunjava obaveze MMF-a

BANjA LUKA - Prva tranša trogodišnjeg stend-baj aranžmana BiH sa Međunarodnim monetarnim fondom očekuje se početkom jula, i to nakon sastanka direktora Borda.

Tada će biti i zvanično doneseno odobrenje o aranžmanu od milijardu i 200 miliona evra. BiH bi trebala da iskoriti to vrijeme i da ispuni uslove koje im je MMF zadao, javilo je Radio "Slobodna Evropa". 

Kako se bliži vrijeme za konačno zaključivanje stend-baj aranžmana BiH sa Međunarodnim monetarnim fondom, vlasti u BiH bi trebale ubrzano da rade na ispunjavanju obaveza prema MMF-u, koji je postavio četiri uslova: trebalo bi da se utvrdi globalni makroekonomski okvir na nivou Fiskalnog vijeća, da se usvoji zakon o akcizama na nivou BiH, što je već učinjeno, da se usvoji interventni zakon kao lekx specialis koji je iznad svih ostalih zakona za vrijeme trajanja aranžmana s MMF-om, i  da se izvrši rebalanse budžeta na svim nivoima vlasti. 

Vlasti Republike Srpske kažu da će na vrijeme ispuniti obaveze. Na lokalnom i republičkom nivou moraju da naprave uštede od 146 miliona KM.

- Već smo uveli mjere štednje. Rebalansi budžeta unutar RS, prije svega centralnog budžeta, se pripremaju u različitim varijantama da bismo došli do odgovarajuće uštede s obzorom da smo već jedan dio aktivnosti, s onim smanjenjem plata za iznos preko 2.000 KM, već preduzeli i sa ograničavanjem određenih materijalnih troškova u ovom prvom i drugom kvartalu 2009. godine. Mislimo da nećemo imati problema sa ispunjavanjem uslova za stend-baj aranžman. U principu, na tome se radi i što se RS tiče, mi ćemo te uslove i da ispunimo - kaže pomoćnik ministra finansija RS Radmila Mihić. 

Najveći posao ima Federacija, koja mora da uštedi 414 miliona KM.

- Ulog je veliki. Zbog toga vlasti u BiH, a posebno u Federaciji, moraju ubrzano da rade. Jer ako to ne učine, BiH očekuje finansijska propast. Ukoliko se zvanično i odobri kredit od 1,2 milijarde evra, otvaraju se vrata i Svjetske banke, - rekao je federalni ministar finansija Vjekoslav Bevanda. 

Tomaš

Ekonomski analitičar Rajko Tomaš ističe da će BiH na vrijeme ispuniti uslove MMF-a zbog toga što im je potreban novac.

- Potpisivanjem stend-baj aranžmana sa MMF-om, BiH će postati finansijski stabilna, ipak će njen vanjski dug biti veći za čak 57 posto. Vlasti će izvršiti rebalanse budžeta i obezbijediće stabilne prihode u naredne tri godine. Međutim, zaboravlja se jedna dosta važna činjenica. Riječ je o povećanju stepena zaduženosti. Imali smo 4,2 milijarde krajem 2008. godine i sad ćemo to još uvećati za 2,4 milijarde - rekao je Tomaš.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana