Republika Srpska ima rezervni plan

Vedrana Kulaga
Republika Srpska ima rezervni plan

BANjA LUKA - Ministar finansija RS Aleksandar Džombić rekao je u petak da se još uvijek čeka da FBiH ispuni uslove za drugu tranšu iz stend-baj aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i naglasio da Srpska već ima rezervni plan ako do toga ne dođe.

Džombić je naglasio da će u tom slučaju RS privremeno koristiti privatizacione prihode i na taj način nadoknaditi izostanak prihoda u 2010. godini.

FBiH nije usvojila, podsjetio je Džombić, izmjene tri zakona o boračkim pravima koji su uslov za kredite Svjetske banke i MMF-a i dodao da ga je federalni ministar finansija Vjekoslav Bevanda uvjeravao da će biti ispunjeni ti uslovi, jer Federacija nema alternativu.

- Kada FBiH ispuni uslove i dostavi dokaze, onda ide i projekat Svjetske banke i druga tranša MMF-a. Ako se to ne dogodi, propašće projekat Svjetske banke, gdje RS treba da dobije 60 miliona maraka, a MMF nas ostavlja na čekanju dok ne ispunimo uslove - rekao je Džombić.

Premijer FBiH Mustafa Mujezinović upozorio je u četvrtak da će doći do privrednog kolapsa tog entiteta ako ne bude usvojen set zakona koji se odnosi na boračku populaciju.

Direktor Ekonomskog instituta Banja Luka Duško Jakšić kazao je "Glasu Srpske" da će, ako FBiH ne ispuni uslove koje su pred nju postavili MMF i Svjetska banka, posljedice osjetiti i RS, što će se negativno odraziti na njen kredibilitet.

- Smatram da će prednosti koje Srpska ima na neki način pružati šansu da se smanje posljedice ako FBiH ne ispuni šta se od nje traži - rekao je Jakšić.

Izvršni direktor Udruženja ekonomista RS "SNjOT" Saša Grabovac kazao je da je, s obzirom na razvoj situacije, pod znakom pitanja da li ćemo imati pristup drugoj tranši koju treba da dobijemo od MMF-a.

- Iako će situacija u RS u slučaju izostanka tih sredstava biti teška, postoje sredstava izdvojena na privatizacionom računu, koja će biti od velike pomoći. Ipak, ako ta sredstva budu utrošena u ove svrhe, a ne u razvoj, to neće biti dobro - rekao je Grabovac.

Sastanak

Predstavnici Saveza ratnih vojnih invalida BiH, Organizacije porodica šehida i palih boraca BiH, Saveza demobilisanih boraca FBiH i Saveza dobitnika najviših ratnih priznanja FBiH sastali su se u petak sa predstavnicima Vlade FBiH, gdje je trebalo da postignu dogovor o spornim pitanjima.
       

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana