Republika Srpska energetski nezavisna

Rade Jelić
Republika Srpska energetski nezavisna

UGLjEVIK - Republika Srpska je potpuno energetski nezavisna u odnosu na okruženje i Evropu i može da postane ozbiljan izvoznik električne energije te ostvari velike prihode u ovom sektoru.

Ovo je jedan od zaključaka okruglog stola o temi "Novi pravci razvoja energetike u Srpskoj", koji je održan u Ugljeviku.

Tokom izlaganja na ovom izuzetno posjećenom stručnom skupu, koji je okupio 27 eminentnih stručnjaka iz Republike Srpske i Srbije, istaknuto je da RS ima veliki rudarski potencijal jer njene bilansne rezerve iznose oko sedam miliona tona uglja. Tom prilikom naglašeno je da su najpoznatija ležišta mrkog uglja "Ugljevik" i "Miljevina", dok se lignit eksploatiše u rudnicima "Stanari" i "Gacko".

- Cijela stručna i naučna javnost zna da je ugalj u ovom vijeku jedan od osnovnih izvora energije. Izuzimajući hidroenergiju, ugalj je daleko najjeftinija mineralna sirovina za proizvodnju električne energije i nekoliko puta je jeftinija od gasa a višestruko od nuklearne energije -  istakao je profesor beogradskog Geološkog fakulteta Vladimir Pavlović.

Strateško opredjeljenje razvoja energetike ovdje, rekao je Pavlović, treba da ide u tom pravcu da je ugalj sigurna sirovina i ide iz domaćih izvora, onda je to potpuna energetska nezavisnost jednog društva.

- Razvoj čovečanstva ne dozvoljava promašaje. Rast proizvodnje nemetaličnih i metaličnih mineralnih sirovina i energetskih sirovina je neminovan i naše pitanje je kako ćemo u nekoj svetskoj strategiji to najbolje iskoristiti - rekao je Pavlović.

Drugi dio okruglog stola bio je posvećen pitanju ekologije gdje je, takođe, naglašeno da je veoma važno pitanje očuvanja životne okoline.

Ekologija

Uprava Rudnika i termoelektrane "Ugljevik" dobila je obavještenje od japanske Vlade da je spremna da kreditira izgradnju sistema za odsumporavanje dimnih gasova, čija je vrijednost 90 miliona evra i počeće sljedeće godine. 

- Moramo da razmišljamo i o ekologiji jer naš ugalj ima 3,5 do pet procenata sumpor-dioksida u dimnim gasovima. Odsumporavanje će biti iskorišćeno za proizvodnju gipsa kao nusproizvoda iz ovog procesa - istakao je direktor Rudnika i termoelektrane "Ugljevik" Anto Gajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana