Republički zavod za statistiku: Prosječna neto plata u martu 814 KM

Agencije
Republički zavod za statistiku: Prosječna neto plata u martu 814 KM

Banjaluka - Prosječna mjesečna neto plata zaposlenih u Republici Srpskoj isplaćena u martu 2012. godine iznosila je 814 KM, a prosječna mjesečna bruto plata iznosila je 1.342 KM, saopštio je danas zamjenik direktora Republičkog zavoda za statistiku Radosav Savanović, prenose agencije.

Savanović je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da je prosječna neto plata isplaćena u martu u odnosu na februar ove godine manja nominalno za 0,9 odsto, a realno za 1,5 odsto.

- U odnosu na prosječnu neto platu u 2011. godini, prosječna neto plata u martu 2012. godine veća je nominalno za 0,6 odsto, a realno je manja za 2,4 odsto - naglasio je Savanović.

On je rekao da je najviša prosječna neto plata u martu 2012. godine, posmatrano po područjima djelatnosti, isplaćena u području finansijskog posredovanja i iznosila je 1.272 KM, a najniža u području ugostiteljstva 536 KM.

Prema njegovim riječima, u martu 2012.godine u odnosu na februar 2012.godine, najveći nominalni rast neto plate zabilježen je u područjima finansijskog posredovanja za 2,6 odsto, obrazovanja za 2,3 odsto, trgovine na veliko i malo za 0,1 odsto, dok je nominalno niža plata u područjima vađenje ruda i kamena za 6,4 odsto, ugostiteljstva za 4,2 odsto i proizvodnje i snabdijevanja električnom energijom za 3,8 odsto.

Industrijska proizvodnja manja za 5,1 odsto

Savanović je rekao da je industrijska proizvodnja ostvarena u Srpskoj za prva tri mjeseca 2012. godine u odnosu na isti period prošle godine manja za 5,1 odsto.

On je naveo da je u istom periodu u području vađenje ruda i kamena zabilježena negativna stopa promjene od 1,6 odsto, u području proizvodnje i snabdijevanja električnom enegrijom negativna stopa promjene od 2,1 odsto i u području prerađivačke industrije negativna stopa promjene od 9,1 odsto.

Savanović je dodao da je ukupan broj zaposlenih u industriji Republike Srpske u prva tri mjeseca ove godine u poređenju sa istim periodom prošle godine manji za 2,7 odsto, pri čemu je u području proizvodnje i snabdijevanja električnom energijom zabilježen pad broja zaposlenih od 0,7 odsto, u području vađenja ruda i kamena pad od 0,9 odsto i u području prerađivačke industrije pad od 3,2 odsto.

On je rekao da je mjesečna inflacija u martu 2012. godine u Republici Srpskoj iznosila 0,6 odsto, dok je godišnja inflacija posmatrana u periodu mart 2012. godine - mart 2011.godine u Srpskoj iznosila 2,2 odsto.

Savanović je rekao da su cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Srpskoj mjerene indeksom potrošačkih cijena u martu 2012. godine u odnosu na februar ove godine više u prosjeku za 0,6 odsto.

Prema njegovim riječima, u odjeljku hrana i bezalkoholna pića, gdje grupa hrana bilježi rast cijena od 0,6 odsto, najveći uticaj je imalo povećanje cijena povrća za 1,7 odsto i voća za 1,3 odsto usljed sezonskog uticaja cijena voća i povrća.

Savanović je zaključio da je najveće povećanje cijena zabilježeno u odjeljku prevoz 2,8 odsto i to u podgrupi cestovni prevoz 6,1 odsto i u podgrupi goriva i maziva 3,7 odsto.

Za tri mjeseca pokrivenost uvoza izvozom 53 odsto

Republika Srpska je za tri mjeseca izvezla robe u vrijednosti od 534 miliona KM, dok je uvoz iznosio 1,007 miliona KM, pa je pokrivenost uzvoza izvozom iznosila 53 odsto, saopštio je danas zamjenik direktora Republičkog zavoda za statistiku Radosav Savanović.

Spoljnotrgovinski robni deficit iznosio je 474 miliona KM.

- U prva tri mjeseca ove godine ostvaren je izvoz u vrijednosti od 534 miliona KM, što je za 7,9 odsto manje u odnosu na isti period prethodne godine, dok je uvoz u istom periodu iznosio 1,007 milijardi KM, što je za 3,6 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine - istakao je Savanović.

Savanović je naveo da se u pogledu geografske distribucije robne razmjene Republike Srpske s inostranstvom u prva tri mjeseca ove godine najviše izvozilo u Italiju i to u vrijednosti od 93 miliona KM, odnosno 17,5 odsto, te u Srbiju u vrijednosti od 87 miliona KM, odnosno 16,4 odsto od ukupno ostvarenog izvoza.

On je rekao da se u istom periodu najviše uvozilo iz Rusije i to u vrijednosti od 235 miliona KM, odnosno 23,3 odsto, i iz Srbije u vrijednosti od 156 miliona KM, odnosno 15,5 odsto od ukupno ostvarenog uvoza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana