Rekordna proizvodnja u TE Ugljevik i Gacko

Neda Branković
Rekordna proizvodnja u TE Ugljevik i Gacko

BANjA LUKA - Termoelektrane "Ugljevik" i "Gacko" zabilježile su u srijedu, 24. decembra, ove godine rekordnu proizvodnju.

- Proizvodnjom od 1.536 gigavat-časova struje termoelektrana "Ugljevik" je postigla najveću proizvodnju u poslijeratnom periodu, odnosno treći po redu rezultat od svog puštanja u pogon - izjavila je službenik za odnose sa javnošću Ministarstva industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Aleksandra Vukašinović.

Dodala je da je proizvodnja od 1.545,9 gigavat-časova u termoelektrani "Gacko" istog dana najbolji rezultat otkako je puštena u rad.

- Poslovanje preduzeća koja se bave proizvodnjom i distribucijom struje u ovoj godini je na mnogo višem nivou u odnosu na prethodnu godinu - istakla je Vukašinovićeva.

Dodala je da su se ti pozitivni pomaci pokazali kroz povećanje proizvodnje u prvih jedanaest mjeseci ove godine, koja je veća za 11,9 odsto u odnosu na isti period lani.

- Industrija RS, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u prvih 11 mjeseci bilježi rast proizvodnje za 8,8 odsto u odnosu na isti period 2007. godine - istakla je Vukašinovićeva.

Proizvodnja

Rast fizičkog obima proizvodnje u oblasti metalne industrije, istakla je Vukašinovićeva, u periodu od januara do novembra ove godine zabilježen je i u proizvodnji osnovnih metala za 7,8 odsto, proizvodnji ostalih mašina i uređaja za 12,2 odsto, proizvodnji drugih električnih mašina i aparata 126,8 odsto te proizvodnji motornih vozila i prikolica za 37,3 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana