Rekordna naplata prihoda u Srpskoj

Marijana Miljić
Rekordna naplata prihoda u Srpskoj

Banjaluka - Poreska uprava RS prikupila je za devet mjeseci ove godine najveći iznos novca od poreza i doprinosa od kada je osnovana.

Podaci Poreske uprave pokazuju da se za devet mjeseci ove godine na račun javnih prihoda slilo 1,746 milijardi KM, što je devet odsto ili 144 miliona maraka više u odnosu na isti period prošle godine. To je najveći iznos prikupljenog novca u devetomjesečnom periodu.

Zabilježen je snažan rast prihoda u svim segmentima, a samo od direktnih poreza prikupljeno je 355,3 miliona KM, što je za 26,2 miliona više u odnosu na isti period lani.

- U ovom segmentu, najveći rast je zabilježen kod prihoda na osnovu poreza na dohodak koji je naplaćen u iznosu od 172,9 miliona, dok je od poreza na dobit naplaćeno skoro 153 miliona KM - naveli su u Poreskoj upravi.

Najveći rast prihoda zabilježen je kod poreza na nepokretnosti. Prikupljeno je 18,6 miliona KM, što na godišnjem nivou predstavlja rast od 34 odsto.

Od doprinosa je ubrano 1,091 milijardu KM, što je za 94 miliona više nego u periodu januar-septembar 2016. godine.

- Za Fond PIO naplaćeno je 587,4 miliona, a Fond zdravstvenog osiguranja 425,4 miliona maraka. Solidan rast je zabilježen i kod naplate prihoda za Fond dječje zaštite, Zavod za zapošljavanje i Fond za zapošljavanje lica sa invaliditetom - kazali su u Poreskoj.

Kod ostalih javnih prihoda zabilježena je naplata od oko 291 milion, uz godišnji rast od 26,8 miliona KM.

- Evidentno je da poreska disciplina jača. Rast naplate prihoda je mnogo veći od privrednog rasta i broja zaposlenih. Naše kampanje i rad sa poreskim obveznicima daju rezultate - rekla je direktorica Poreske uprave RS Zora Vidović.

Ekonomisti ističu da je i novi softver koji je Poreska uprava pustila u rad takođe doprinio rastu prihoda.

- Taj softver precizno prati prikupljanje novca i evidenciju plaćanja. On je doprinio tome da Poreska uprava bude efikasnija. S druge strane, i sankcije su uticale na poresku disciplinu i veći stepen izmirenja obaveza - kazao je ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

Odjave i prijave

Prema podacima Poreske uprave RS, za devet mjeseci ove godine u Srpskoj je registrovano 919 pravnih lica i 2.445 preduzetnika. U istom periodu odjavljeno je 237 pravnih lica i 889 preduzetnika.

Prikupljeni prihodi za devet mjeseci

* 1,746 milijardi - ukupni prihodi

* 1,091 milijarda - doprinosi

* 355,3 miliona - direktni porezi

* 291 milion - ostali prihodi

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana