Rekordan broj nezaposlenih u evrozoni

Agencije
Rekordan broj nezaposlenih u evrozoni

Berlin - Stopa nezaposlenosti u evrozoni u martu je dostigla rekordnih 10,9 odsto, jer su sporiji ekonomski rast i mjere štednje u budžetima zahvatile tržište rada u tom regionu, prenose agencije.

Prema podacima Evropske kancelarije za statistiku, broj nezaposlenih širom 17 zemalja članica evrozone porastao je u martu za 169.000 i sada je ukupno 17.365 miliona ljudi bez posla.

Porast stope nezaposlenosti u skladu je sa predviđanjima analitičara.

Stopa nezaposlenosti bila je 10,8 odsto u februaru, dok je u martu iznosila 9,9 odsto.

Pad inflacije manji od očekivanog

Stopa inflacije u evrozoni u aprilu je bila veća od očekivane, iako je zabilježen blagi pad.

Prema podacima evropske statističke agencije Evrostat, potrošačke cijene u 17 zemalja članica evrozone u aprilu su uvećane za 2,6 odsto, što predstavlja pad od 0,1 poena u odnosu na mart.

Uprkos nešto blažem pritisku inflatornih kretanja, rast cijena je nešto veći od 2,5 odsto, koliko su predviđali ekonomisti i jednak je onome iz februara.

Nešto veću inflaciju u martu eksperti pripisuju napetoj situaciji na Bliskom istoku i strahu od povećanja cijena nafte.

Stopa inflacije niža je od prošlogodišnjeg maksimuma od tri odsto, ali su i ekonomisti i političari očekivali njen brži pad koji bi donio olakšanje u periodu rastuće nezaposlenosti, male potrošnje i stagnirajuće ekonomije.

Obzirom da evrozona ulazi u drugi recesijski period u posljednje četiri godine, sve više država zahtijeva od Evropske centralne banke i njenog predsjednika Marija Dragija da rade na rastu i jačanju privrede, umjesto na daljoj štednji i restrikcijama.

Strategija Evropske centralne banke se svodi na obuzdavanje inflacije u uslovima visokih cijena nafte, pa zbog toga nije sklona snižavanju kamatnih stopa, što, opet, predstavlja jedan od uslova za snažniji privredni rast.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana