Reketiraju ih veliki trgovački lanci

Glas Srpske
Reketiraju ih veliki trgovački lanci

BIJELjINA - Pomoćnik ministra trgovine i turizma Republike Srpske Dušanka Tegeltija nedavno je u Privrednoj komori rekla da im se svakodnevno obraćaju proizvođači iz RS, koji tvrde da ih veliki trgovački lanci reketiraju i ucjenjuju na razne načine, piše Srna.

To se, prema riječima direktora prodaje, u banjolučkoj "Vitaminci" Pere Marića najbolje vidjelo prilikom zaključivanja ovogodišnjih ugovora sa trgovcima. On kaže da su ti pregovori sa velikim trgovačkim lancima jako mučni i da više liče na ultimatume i ucjene nego na uobičajeni poslovni i partnerski dogovor.

Drugim riječima, proizvođači su prinuđeni da velikim trgovačkim lancima isporučuju svoje proizvode po nepovoljnim, uslovima. Neki proizvođači su izračunali da im veliki trgovački lanci duguju više od 500 miliona maraka za davno isporučenu robu. Mnogi tvrde da taj dug ne mogu da naplate ni poslije četiri ili pet mjeseci. Ali, to nije jedini njihov problem.

- Moramo da platimo nekoliko "reketa" da bi ušli u neki trgovački lanac, da bi naše proizvode bolje izložili, da bi nam platili robu u ugovorenom roku i ko zna šta još -  priča Blažo Buljić iz Asocijacije proizvođača iz RS.
Osnovni komercijalni uslovi iz ugovora, kojeg su ove godine neki trgovački lanci u RS ponudili svojim dobavljačima, domaćim proizvođačima predviđaju da proizvođači plaćaju osnovni rabat u iznosu od 15 do 20 odsto za sve proizvode iz dogovorenog asortimana. Zaračunaće im i pet odsto super rabata za prodaju određenih proizvoda iz dogovorenog asortimana.
Tu obavezu imali su i lani, ali je super rabat bio za dva odsto manji nego ove godine. Uz to će ove godine nekim proizvođačima u roku od 60 dana od prve isporuke nekog novog proizvoda fakturu uvećati i za deset odsto za uključivanje tog novog proizvoda u prodaju.

Većina ovdašnjih proizvođača ne krije razočarenje poslovnom politikom kompanije "Delta Maksi". Kažu, od kada su oni preuzeli "Tropik", uslovi za njihovo poslovanje sa ovim trgovačkim lancem su se značajno pogoršali.

U kompaniji "Delta Maksi" tvrde da su njihove police pretijesne da prime svu robu proizvođača koji žele da ih prodaju u njihovim objektima. Imaju, kako rekoše, ugovore sa 108 proizvođača i spremni su da sa svakim od njih pojedinačno razgovaraju o uslovima za prodaju njihovih proizvoda kako bi pronašli najbolje rješenje.

U startu tri hiljade evra

Proizvođači se žale da im u nekim trgovačkim lancima za potpisivanje ugovora i ulazak njihovih proizvoda u prodajne objekte tog trgovačkog lanca u startu naplaćuju i po tri hiljade evra. Kažu da im i svako paletno mjesto naplaćuju i do 700 maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana