Registracija u RS najskuplja u regionu

Marina Čigoja
Registracija u RS najskuplja u regionu

Banjaluka - Republika Srpska ima najkomplikovaniju i najskuplju proceduru registracije preduzeća u poređenju sa zemljama u okruženju i neophodne su krupne promjene kako bi postali konkurentni barem sa ovim zemljama, ističu u Privrednoj komori RS.

U Privrednoj komori dodaju da je za registraciju preduzeća u Srpskoj potrebno najmanje 23 dana, te da čitav proces, zajedno sa notarskim uslugama, košta oko 2.000 maraka.

- U Srbiji registracija firme košta 153 marke i traje pet dana, dok notar učestvuje samo u obradi osnivačkih akata akcionarskih društava sa više od 100 akcionara - pokazuju podaci Komore.

U Hrvatskoj se preduzeće registruje za 342 KM i u roku od pet do sedam dana, a nema notarske obrade osnivačkih akata, dok u Sloveniji procedura registracije traje od četiri do šest dana, nema administrativnih troškova, a notarska obrada postoji samo kod akcionarskih društava.

U Makedoniji se čitav posao obavlja na jednom šalteru u roku od tri dana, a košta 76 KM.

- Osnivački kapital u ovoj zemlji je ukinut, a notarski se obrađuju samo akta privrednih društava sa početnim kapitalom preko 10.000 evra - ističu u Privrednoj komori.

U Crnoj Gori firme se registruju u periodu od tri do pet dana, za 90 KM, a osnivačka akta se ne obrađuju notarski. 

Portparol Privredne komore Vladimir Blagojević kaže da privrednici insistiraju na izmjeni propisa koji se odnose na registraciju privrednih društava u cilju reforme postupka, odnosno skraćenja vremena i smanjenja troškova registracije.

- Vrijeme potrebno za registraciju od 23 dana u RS je u najidealnijim uslovima, jer praksa pokazuje da je potreban najmanje 41 dan za to - naglasio je Blagojević.

U Prijedlogu ekonomske politike RS za iduću godinu navodi se da je Vlada RS prihvatila zahtjev privrednika koji se odnosi na ispitivanje osnovanosti postojanja svih parafiskalnih davanja na republičkom i lokalnom nivou u smislu opterećenja privrednih subjekata i da preduzme aktivnosti radi njihovog smanjenja ili ukidanja već u prvom kvartalu 2013. godine.

Premijer RS Aleksandar Džombić ranije je rekao da će u cilju unapređenja poslovnog ambijenta RS pokrenuti realizaciju projekta koji predviđa registraciju preduzeća u roku od tri dana.

Hasić

Direktor Instituta za edukaciju u Spoljnotrgovinskoj komori BiH Duljko Hasić kaže da su u oba entiteta u BiH fiskalna i parafiskalna opterećenja na privredu nedopustivo visoka.

- Za registraciju preduzeća potreban je izuzetno dug vremenski period, kao i velika izdavanja, što odbija strane, ali i domaće investitore - naglasio je Hasić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana