Reforme pa nova tranša pomoći

Glas Srpske
Reforme pa nova tranša pomoći

PARIZ - Francuski predsjednik Nikola Sarkozi i njemački kancelar Angela Merkel pozvali su proteklog vikenda, u telefonskom razgovoru, novog grčkog premijera Lukasa Papademosa da sprovede reforme na koje je Grčka pristala u zamjenu za sljedeću tranšu međunarodne pomoći.


- Isplata sljedeće tranše pomoći ne može se dogoditi ako ne postoji odlučan korak u ovom pravcu - navodi se u saopštenju Jelisejske palate.

U razgovoru koji je zatim uslijedio, Merkelova i Sarkozi ponovili su svoju potpunu riješenost za odbranu evra, prenijele su agencije.

Grčka je u petak dobila koalicionu vladu nacionalnog jedinstva, čiji će ključni zadatak biti da sprovede program mjera koje je usvojila Evropska unija, da bi se izbjegao bankrot zemlje, koji bi mogao da ugrozi monetarni sistem cijele Unije.

U međuvremenu "Der Spiegel", u izdanju koje će se danas pojaviti u prodaji, piše da je opcija izlaska Grčke iz evrozone jedan od scenarija na kojem radi njemačka vlada.

- Vlada Angele Merkel priprema se za slučaj da nova grčka vlada odbije da sprovede ekonomski program, u skladu s ranijim obećanjem - piše sedmičnik.

List prenosi da stručnjaci Ministarstva finansija rade na prvom scenariju, u skladu s kojim bi se stvari odvijale bez velikih poteškoća: izlazak Grčke iz evrozone, poslije početnih turbulencija, bio bi pozitivan za evrozonu, jer bi "bez svoje najslabije karike, lanac zemalja članica evrozone bio čvršći i snažniji". Drugim, nepovoljnijim scenarijem njemački stručnjaci predviđaju da bi Italija i Španija mogle da postanu sljedeće zemlje na kojima bi se prelomila kriza finansijskih tržišta. Razmotrila bi se i treća opcija, koja bi, kako prenosi "Spiegel", bila najnepovoljnija. Radilo bi se o potpunom bankrotu Grčke.

Ipak, Grčka je krajem prošle sedmice napravila korak naprijed u rješavanju dužničke krize, pa su na evropskim berzama cijene akcija porasle.

Obama

Američki predsjednik Barak Obama juče je ocijenio da bi cijela Evropa trebalo da podrži 17 članica evrozone u njihovim naporima da se riješi dužnička kriza, upozorivši da će dok ona ne bude riješena, imati negativan uticaj na cjelokupnu svjetsku ekonomiju.

On je pozdravio najavu formiranja novih vlada u Grčkoj i Italiji, ocijenivši da je to pozitivan razvoj događaja, koji će doprinijeti stabilizaciji svjetskog finansijskog tržišta. Obama je, tokom učešća na azijsko-pacifičkom samitu na Havajima rekao da su lideri obe zemlje pokazali posvećenost strukturalnim reformama, što bi trebalo da pruži povjerenje stranim ulagačima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana