Reforma monetarnog sistema ili opet kriza

Glas Srpske
Reforma monetarnog sistema ili opet kriza

VAŠINGTON - Izvršni direktor Međunarodnog monetarnog fonda Dominik Stros-Kan upozorio je u petak da pomanjkanje akcije na reformisanju međunarodnog monetarnog sistema može da posije sjeme sljedeće krize i pozvao na unapređenje međunarodne saradnje radi uspješnijeg i jačeg globalnog oporavka, javio je Tanjug.

- Globalne ekonomske neuravnoteženosti su za nama, a pitanja koja su nas zabrinjavala prije krize - veliki i nestabilni tokovi kapitala, pritisci u vezi sa valutnim kursevima, ubrzano nagomilavanje rezervi - ponovo su u prvom planu i ugrožavaju ekonomsku stabilnost - rekao je Stros-Kan.

On je ukazao da bi "reforme međunarodnog monetarnog sistema mogle da podstaknu i globalni ekonomski oporavak i ojačaju sposobnost tog sistema da sprečava buduće krize", objavljeno je na sajtu MMF.

Stros-Kan je posebno izdvojio tri oblasti reformi, od kojih je jedna jačanje saradnje u vođenju ekonomske politike. Kao što je saradnja pomogla u izvlačenju globalne ekonomije iz krize, dalja saradnja bi sada mogla da stvori osnovu za stabilniji globalni rast, rekao je on.

Čelnik MMF-a je posebno ukazao na "Uzajamni proces procjene" (MAP) Grupacije 20 najrazvijenijih zemalja svijeta i privreda u naglom usponu (G20), kao prvi neophodan korak ka stvaranju jednog stalnijeg okvira za globalnu saradnju u ekonomskoj politici, kao i na "Programe MMF-a za procjenu finansijskog sektora" i nove izvještaje o prenošenju uticaja politike neke zemlje na druge zemlje, kao neka od mjerila za jačanje nadgledanja ekonomske politike.

- Druga oblast za reformisanje su tokovi kapitala sa ciljem smanjivanja tokova kapitala i nestabilnosti valutnih kurseva. Odgovori zemalja na priliv kapitala imaju uticaj na druge zemlje - istakao je Stros-Kan i dodao da MMF razmatra ta pitanja, uključujući mogućnost globalnog dogovaranja načina za upravljanje tokovima kapitala.

Kreditne linije

Stros-Kan je podsjetio da je MMF, s ciljem obezbjeđivanja globalne finansijske bezbjednosti, formirao fleksibilnu kreditnu liniju i kreditnu liniju iz predostrožnosti. Još jedan pristup koji vrijedi razmotriti je, prema njemu, kako "ojačati saradnju uz pomoć regionalnih finansijskih aranžmana".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana