Referendum u Grčkoj o paketu pomoći EU

Glas Srpske
Referendum u Grčkoj o paketu pomoći EU

ATINA - Grčki premijer Jorgos Papandreu šokirao je Evropu svojom najavom da će "paket pomoći" staviti na referendum, a takav potez bi mogao da pogorša krizu u evrozoni.

Vođe država evrozone su se prošle sedmice dogovorile da Grčkoj daju drugi, 130 milijardi evra vrijedan paket pomoći, te da joj se za 50 odsto sreže dug.  Uslov za taj novi paket pomoći bio je da Grci nastave sa smanjivanjem javne potrošnje, što je već izazvalo nemire u državi.
Premijer iz Socijalističke stranke je kazao da treba snažniju političku podršku za fiskalne mjere i strukturalne reforme koje od njega traže strane vođe.

Papandreu je rekao grčkim glasačima da moraju odlučiti o sudbini države.

- Mi vjerujemo građanima i vjerujemo u njihovu procjenu i odluku - kazao je Papandreu te dodao da će dogovor sa EU za nekoliko sedmica postati novi ugovor o kreditu i da moraju reći da li se s njim slažu ili su protiv.

U međuvremenu, vođa grčke opozicije Antonis Samaras odbacio je poziv na referendum i pozvao na prijevremene izbore.
- Ono što zemlji treba su izbori - rekao je Samaras.

Njemački kancelar Angela Merkel je kazala da je "iživcirala" najava grčkog premijera, prenose agencije.

- Meni se čini kao da neko želi da se "izmigolji" od onoga što je dogovoreno - kazao je vođa Slobodnih demokrata u Evropskom parlamentu Rajner Bruderl.

Posljednje ankete u Grčkoj su pokazale da je većina stanovništva protiv novih mjera. Prve reakcije na objavu o referendumu su bile da se Papandreu kocka sa Grčkom budućnošću i bankrotom.

U Grčkoj će pad referenduma vjerovatno dovesti i do ostavke premijera i prijevremenih izbora.

- Teško je predvidjeti šta će se dogoditi Grčkoj ako odbije paket pomoći. Biće to loše za evrozonu i EU, ali još gore će biti za Grčku - kazao je dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju Kristofer Pikards te dodao kako u slučaju da referendum ne prođe, Grčka odmah mora da proglasi bankrot.
Finski ministar za Evropu Aleksander Stab rekao je da će to biti referendum o Grčkom ostanku u evrozoni.

I grčki ministar finansija Evangelos Venizelos tvrdi da je u pitanju članstvo u evrozoni.

- Građani će morati da odgovore na pitanje jesu li za Evropu, evrozonu i evro - kazao je Venizelos.

Evropska komisija saopštila je da nije formalno obaviještena o planovima grčke vlade da raspiše referendum o paketu pomoći EU od 130 milijardi evra.
- Grčka nas nije zvanično obavijestila o referendumu. Dok ne budemo imali pismo ili nešto slično tome od grčkog premijera, mi nećemo reagovati - rekla je portparol Evropske komisije. 

Potonuće akcija i evra

Evro i akcije na tržištima širom svijeta potonuli su juče poslije najave referenduma u Grčkoj.

Evropske berze akcija i evro su zabilježili veliki pad, a grčke akcije u ranom poslovanju potonule su za čak 6,31 odsto. 

U Njujorku je Dau Džons industrijal oslabio 1,19 odsto, a kompozitni Nasdak za 1,38 procenata. Američke brokere je dodatno uplašila vijest o prvoj velikoj američkoj žrtvi krize u evrozoni. Brokerska kuća "MF Global" je, naime, zatražila zaštitu od bankrotstva poslije velikih gubitaka koje je pretrpjela kao vlasnik javnog duga evrozone.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana