Recesija podstiče rast sive ekonomije

Glas Srpske
Recesija podstiče rast sive ekonomije

BRISEL - Dok sve sektore evropske ekonomije potresaju ozbiljna ekonomska kriza i privredna recesija, jednoj oblasti, poslije dužeg vremena, ide bolje - crnom tržištu, javio je Tanjug.

Kako podsjeća briselski sajt EUobserver, siva ekonomija obuhvata neoporezovanu trgovinu robom i uslugama, odnosno plaćanje u gotovom "na ruke", bez ispostavljanja računa. Tu, međutim, ne spadaju ozbiljnija krivična djela, kao što su trgovina drogom ili prostitucija.

Prema rezultatima istraživanja austrijskih stručnjaka, na koje se poziva EUobserver, očekuje se da u 14 bogatih zemalja Evropske unije siva ekonomija ove godine poraste za 0,3 do 0,9 odsto. Najviše (0,8 do 0,9 odsto) u Irskoj, Španiji i Britaniji. Na drugoj strani, najmanji rast sive ekonomije očekuje se u Njemačkoj, Austriji i Belgiji.

Bivše komunističke zemlje nisu ni bile obuhvaćene analizom ekonomiste Fridriha Šnajdera sa Univerziteta u Lincu, ali se podrazumijeva da će u njima porast sive ekonomije biti isti ili veći.

Taj obrt dolazi poslije perioda tokom kojeg su aktivnosti na crnom tržištu skoro prestale, ali u vrijeme kada se očekuje da ekonomija Unije opadne zbog krize za oko dva odsto.
 U slučaju ozbiljnih kriminalnih aktivnosti, situacija je nešto drugačija, ukazuje EUobserver. Na primjer, povećanje poreza neće imati uticaj na trgovinu drogom, ali je u periodu recesije moguće da bude povećan broj krađa i provala. Takođe se može očekivati da opadnu prihodi od prostitucije.
Udio

Obim sive ekonomije se razlikuje od regiona do regiona. Dok se na sjeveru Evrope njen udio procjenjuje na oko deset do 18 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), u mediteranskim zemljama EU, kao što su Portugalija ili Italija, on je oko 20 do 25 procenata. U slučaju Estonije, Letonije, Rumunije ili Bugarske udio sive ekonomije se procjenjuje na 36 do 39 procenata BDP, navodi se u studiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana