Recesija moguća i u Švajcarskoj

Glas Srpske
Recesija moguća i u Švajcarskoj

BERN, BERLIN - U Švajcarskoj bi iduće godine mogla nastupiti recesija, budući da snažan franak dodatno koči ekonomski zamah, upozorio je zvaničnik švajcarskog Ministarstva privrede.

- Tehnička recesija je moguća - rekao je čelnik odjeljenja za ekonomsku politiku u SECO Aimo Bruneti, prenijele su agencije.

SECO je objavio podatke o švajcarskom BDP-u u trećem tromjesečju koji su pokazali najslabiji privredni rast u protekle dvije godine zbog snažnog franka koji pogađa izvoz te alpske države.

- Realni BDP u trećem tromjesečju porastao je za samo 0,2 odsto u odnosu na prethodno tromjesečje. Na godišnjem nivou privreda je porasla za 1,3 odsto - objavilo je Ministarstvo privrede.
Među razlozima usporavanja rasta navodi se pad izvoza. Izvoz robe u trećem tromjesečju pao je za 0,9 odsto u odnosu na drugo tromjesečje, a izvoz usluga smanjen je za 2,7 odsto, pokazuju najnoviji podaci.

Švajcarska centralna banka početkom septembra je fiksirala kurs na nivo od 1,2 franka za evro kako bi suzbila deflatorne prijetnje i pomogla izvoznicima.

Ni kriza u evrozoni ne prestaje da raste, a njemački kancelar Angela Merkel rekla je da su članice evrozone pred formiranjem "fiskalne unije" s rigoroznim budžetskim nadgledanjem radi savladavanja dužničke krize.

- Ne samo da govorimo o fiskalnoj uniji, mi počinjemo i da je stvaramo - rekla je Merkelova i dodala da ne postoji lak način za rješavanje problema finansijske krize u evrozoni i da će za to "biti potrebne godine".

Britanski premijer Dejvid Kameron trebalo je u petak da se sastane u Parizu sa francuskim predsjednikom Nikolom Sarkozijem, da bi razmotrili planove reorganizacije upravljanja u evrozoni koja predviđa bližu saradnju unutar bloka, potencijalno smanjujući uticaj Britanije.
- Ovaj prijedlog razmatraće Evropski savjet krajem iduće sedmice, ali Njemačka i Francuska dogovoriće plan akcije u ponedjeljak - javio je Bi-Bi-Si.
Grčki premijer Lukas Papademos uoči samita lidera EU 9. decembra rekao je da se evrozona mora efikasnije pozabaviti svojom rastućom dužničkom krizom.

Premijer Poljske Donald Tusk kritikovao je Evropsku uniju zbog toga što se mjesecima bavi polurješenjima, odlažući, kako kaže, istinska i efikasna.

ECB

Evropska centralna banka insistira na tome da neće popustiti pod pritiscima i pozivima da poveća obim kupovine obveznica da bi pomogla zemljama evrozone. Novi predsjednik ECB-a Mario Dragi rekao je da čarobni štapić ne postoji i da banka neće djelovati van okvira zacrtanih u osnivačkim ugovorima Unije, pa je njen trenutni program kupovine obezvrijeđenih državnih obveznica "privremen i ograničen".

Štrajk u Belgiji

Desetine hiljada Belgijanaca marširalo je u petak ulicama Brisela protestujući zbog mjera štednje za koje je vlada rekla da su ključne za kontrolisanje belgijskih javnih finansija. Belgijanci se suočavaju sa smanjenjem beneficija za nezaposlene, limitima u vezi sa ranim penzionisanjem i smanjenom ili zamrznutom potrošnjom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana