Recesija i dalje prijeti

Glas Srpske
Recesija i dalje prijeti

VAŠINGTON - Američko Udruženje hipotekarnih banaka (MBA) saopštilo je da je američka privreda već u recesiji koja neće završiti do polovine naredne godine, a sudeći prema najnovijim podacima i prognozama, recesiju neće izbjeći ni Evropa.

- Prvi put nakon 16 godina, recesija predstoji i britanskoj privredi u kojoj se situacija posljednjih mjeseci pogoršava brže nego ikada u novije doba - upozorio je juče guverner Engleske banke Mervin King.

Međunarodni monetarni fond procjenjuje da će se iduće godine rast privrede evrozone usporiti na samo 0,2 odsto, dok se u ovoj godini očekuje rast od 1,3 odsto. Prema procjenama MMF-a, Irska i Italija već su u recesiji. Njemačka, najveća privreda evrozone, zabilježiće iduće godine nultu stopu rasta, dok se ove godine očekuje rast BDP-a od 1,8 odsto. Francuska bi, pak, nakon ovogodišnjeg rasta od 0,8, iduće godine mogla zabilježiti rast BDP-a od samo 0,2 odsto, procjenjuje MMF.

Centralne banke širom svijeta i dalje nastoje poboljšati likvidnost na tržištu novca i spasiti od propasti finansijske institucije, vlade preduzimaju razne mjere za sprečavanje recesije, dok banke predaju zahtjeve za državnu pomoć.

Tako je u četvrtak američki Fed najavio da će na tržište ubrizgati čak 540 milijardi dolara kako bi pomogao industriji uzajamnih fondova.

Juče je Japanska banka na tamošnje tržište novca ubrizgala više od 50 milijardi dolara kako bi podstakla kratkoročno kreditiranje. To je već treća takva intervencija centralne japanske banke od bankrota američke investicijske banke "Liman braders". 

Vlada Ukrajine najavila je da će kupiti udio u bankama kojima namjerava da pomogne, što je dio paketa zaštite ekonomije od udara svjetske finansijske krize.

Njemačka regionalna banka BayernLB prva je podnijela zahtjev za dobijanje državne pomoći u okviru novog vladinog paketa spašavanja bankovnog sektora od kolapsa usljed globalne finansijske krize. Bayerische Landesbank saopštila  je da od vlade traži 5,4 milijarde evra pomoći, u okviru 480 milijardi evra vrijednog paketa državne pomoći bankarskom sektoru koji se sastoji od direktnih gotovinskih uplata i garancija za zajmove. BayernLB, druga po veličini njemačka regionalna banka, u prvom je tromjesečju 2008. zabilježila gubitak prije oporezivanja od 770 miliona evra.

Sport

Globalna recesija odraziće se negativno i na američki sport, pa velike korporacije, koje su do sada finansijski podržavale sve sportske akcije nacionalnih reprezentacija kao i najuspješnijih klubova, počele razmišljati o smanjivanju iznosa sponzorstava. Prošle su godine najveći sponzori sporta u Sjevernoj Americi redom bili "Pepsiko", "Koka Kola", "Najk", "Dženeral Motors", "Tojota" i druge.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana