Recesija dublja i duža od očekivane

Glas Srpske
Recesija dublja i duža od očekivane

BRISEL - Evropa će doživjeti dublju i dužu recesiju nego što se mislilo, upozorila je juče Evropska komisija uz predviđanje da će i EU i ekonomije evrozone zabilježiti pad privrednog rasta od četiri odsto 2009. godine, prenijela je Srna.

Ovaj podatak je drugačiji od onog koji je Komisija iznijela u januaru, da će privreda u zemljama evrozone pasti za 1,9 odsto, a u EU 1,8 odsto.

Komisija takođe predviđa da će najgora recesija, koja je pogodila Evropu od kraja Drugog svjetskog rata, preći i u 2010. godinu.

U izvještaju Komisije navodi se da će 16 zemalja evrozone zabilježiti kakav-takav rast od 0,4 odsto 2010. i 0,5 odsto u zemljama EU.

Najveća evropska ekonomija - njemačka, koja se oslanja na izvoz, zabilježiće pad rasta od 5,4 odsto ove godine dok polako pada potražnja za njemačkim proizvodima.

Mnoge manje zemlje iskusiće još goru recesiju kao Letonija koja će zabilježiti pad rasta od 13,1 odsto ove godine, dok će nekada rastuća irska privreda pasti za 9,0 odsto.

- Evropska ekonomija je trenutno u najdubljoj i najraširenijoj recesiji u poslijeratnom periodu -  izjavio je komesar EU za ekonomska i monetarna pitanja Hoakin Almunija.

On je dodao da očekuje da će ambiciozne mjere vlada i centralnih banaka ublažiti pad privrede ove godine što bi omogućilo oporavak naredne godine.

Očekuje se ipak da će se mjere vlada za oživljavanje privrede snažno odraziti na javni deficit koji će u prosjeku porasti na 7,5 odsto društvenog bruto proizvoda u EU naredne godine.

Ove godine se očekuje da će 21 od 27 članica EU imati veće deficite od tri odsto, koliko je limitirano zajedničkim propisom.

Komisija upozorava da postoji rizik da će, ukoliko se finansijska kriza produbi, recesija naredne godine biti još teža.

Nezaposlenost i deficit

Iako su planovi oporavka u mnogim zemljama počeli da daju određene rezultate, u Evropi se očekuje porast nezaposlenosti i deficita, saopštila je Komisija.

Masovna nezaposlenost ponovo će pogoditi Evropu gdje će 8,5 miliona ljudi izgubiti posao 2009. i 2010. godine što će dovesti do rasta stope nezaposlenosti u evrozoni na 11,5 odsto 2011. i 10,9 odsto u zemljama EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana