Realizacija značajnih investicija u Srpskoj

Marijana Miljić
Realizacija značajnih investicija u Srpskoj

BANjA LUKA - Najznačajnije investicije u Republici Srpskoj, čija se realizacija očekuje u toku ove godine, jesu modernizacija i povećanje kapaciteta Rafinerije nafte u Brodu, izgradnja malih hidrocentrala na rijeci Bosni u Doboju, te nastavak radova na termoelektrani u Stanarima.

Ovo je juče u Banjoj Luci, poslije potpisivanja memoranduma o saradnji u vezi sa podsticanjem i promocijom stranih ulaganja u RS sa predstavnicima šest lokalnih zajednica, kazala ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS Jasna Brkić. Ona je istakla da će cilj saradnje sa gradom Banja Luka i opštinama Istočno Sarajevo, Bijeljina, Trebinje, Doboj i Prijedor biti da se zajedničkim radom dobije što više stranih investicija.

- Namjera nam je da ostvarimo bar najmanje po jednu investiciju u svih šest lokalnih zajednica sa kojima je potpisan memorandum - rekla je Brkićeva i dodala da je u prošloj kriznoj godini došlo do pada direktnih stranih ulaganja u Srpsku.

Istakla je da je za RS izuzetno važno što zadržava interesovanje stranih investitora, jer ima brojne prednosti koje će u tom pogledu sigurno moći da iskoristi.

Brkićeva je podsjetila da je Ministarstvo bilo predlagač Strategije privlačenja i razvoja direktnih stranih ulaganja u RS , koju je parlament Srpske usvojio u junu prošle godine.

Gradonačelnik Banje Luke Dragoljub Davidović rekao je da će se privlačenjem stranog kapitala i gradnjom investicija stvoriti i bolji uslovi zapošljavanja većeg broja ljudi, te da će doprinijeti podizanju kvaliteta uslova života i samom razvoj lokalne zajednice.

Načelnik opštine Istočno Sarajevo Vinko Radovanović naglasio je da je privlačenje stranih investicija strateški interes ovoga grada.

- Grad Istočno Sarajevo ima razvijen turizam, energetiku, industrijske zone, ali problem je u nedostatku finansijskih sredstava. Nadamo se da ćemo uz pomoć ove saradnje privući investitore da ulažu u našu opštinu - rekao je Radovanović.

Trebinje

Načelnik opštine Trebinje Dobroslav Ćuk kazao je da je za sprovođenje ovog memoranduma značajno što će neke od zakonskih regulativa biti promijenjene.

- Strana ulaganja će i te kako doprinijeti razvoju opštine i zapošljavanju novih radnika, s obzirom na to da je investiranjem u fabriku konditorskih proizvoda "Cirka" u vrijednosti oko 17 miliona, omogućila otvaranje značajnog broja radnih mjesta - rekao je Ćuk.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana