Razvojem energetike do privrednog rasta

Glas Srpske
Razvojem energetike do privrednog rasta

BANjA LUKA - Republika Srpska je opredijeljena da dođe do dokumenta koji će u idućih 20 godina dati smjernice za razvoj energetike, odnosno energetske nezavisnosti RS, kao jednog od osnovnih pokretača privrednog rasta.

Ovo je u petak, poslije radionice na temu "Strategija razvoja energetike RS do 2030. godine", kazao pomoćnik ministra industrije, energetike i rudarstva RS Ljubo Glamočić.

Na radionici je raspravljano o daljem razvoju energetike u Srpskoj, u smislu izgradnje novih energetskih objekata i djelatnosti u oblasti gasifikacije.

- Jedan od prioriteta strategije je toplifikacija još jednog broja lokalnih zajednica u RS, jer tek 12 odsto većih sredina ima riješen problem organizovanog snabdijevanja toplotnom energijom - rekao je Glamočić.

Istakao je da je izvođač projekta konzorcijum sastavljen od Energetskog instituta "Hrvoje Požar" iz Zagreba i Ekonomskog instituta Banja Luka i da bi radna verzija strategije trebalo da bude završena do kraja godine.

On je rekao da se 2009. godina u RS smatra jednom od najuspješnijih u proizvodnji električne energije, dodavši da je planirana proizvodnja oko 5.500 gigavat časova, od čega je 3.100 iz termoelektrana, a iz hidroelektrana 2.600 gigavat časova.

Direktor banjolučkog Ekonomskog instituta Duško Jakšić rekao je da RS ima problema sa ekonomskim razvojem i potrebu da ga ubrza, kako bi postala ravnopravan partner za buduće evropske integracije.

- Srpska je jedan od rijetkih ekonomskih subjekata u okruženju koji ima određene viškove električne energije. Osnovni cilj strategije je da se vidi da li raspoloživi resursi i izvori energije omogućavaju brzi razvoj RS - rekao je Jakšić.

Direktor zagrebačkog Energetskog instituta "Hrvoje Požar" Goran Granić kazao je da je rad na strategiji započeo prije tri mjeseca i da će rezultat tog rada biti dva dokumenta, analitika mogućnosti razvoja energetike i tekst strategije, koji će sadržavati bitne činjenice o pravcima razvoja.

- Srpsku do 2030. godine vidimo kao regiju u okviru BiH koja će biti dio EU - rekao je Granić.

Rast

Duško Jakšić je dodao da je od 2000. godine do danas ostvarena zavidna dinamika rasta bruto društvenog proizvoda RS od šest odsto. Naglasio je da su u strategiji, kao osnov, postavljena dva scenarija razvoja. Po jednom, BDP bi u RS u idućih 20 godina trebalo da raste po prosječnoj stopi od 6,5 odsto, što je zahtjevan cilj, jer cijela Evropa bilježi stopu rasta od 1,5 do dva, a susjedne zemlje od tri do četiri odsto. Drugi, realniji scenario podrazumijeva visokih četiri odsto bruto društvenog proizvoda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana