Razvoj malih i srednjih preduzeća šansa za opštine

Agencije
Razvoj malih i srednjih preduzeća šansa za opštine

Teslić - Novac iz pretpristupnih fondova EU /IPA fondovi/ dobiće oni projekti koji podrazumijevaju razvoj malih i srednjih preduzeća i lokalnih zajednica, rečeno je na danas na sastanku predstavnika Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća i predstavnka opština i razvojnih agencija iz Republike Srpske.

Povod sastanka koji se održan u Banji Vrućici kod Teslića je nedavni konkurs Evropske komisije za projekte koji obuhvataju razvoj malih i srednjih preduzeća i lokalnih zajednica.

"Predloženi projekti, osim razvojne komponente, moraju biti i kompatibilni sa opštinskim i republičkom strategijom razvoja. Ovaj konkretan poziv namijenjen je isključivo za finansiranje projekata koji podržavaju lokalni ekonomski razvoj, dakle poboljšanje lokalnih uslova za mala i srednja preduzeća", rekao je vršilac dužnosti direktora Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Slobodan Marković.

Opštine će prema IPA fondovima uglavnom nastupiti regionalno. Interes lokalnih zajednica postoji, ali još ima prostora za unapređenje kada je u pitanju savladavanje projektnih protokola, rečeno je na skupu.

Pretpristupni, odnosno IPA fondovi, obuhvataju projekte iz oblasti ruralnog i regionalnog razvoja, prekogranične saradnje i razvoja ljudskih resursa. /

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana