Razriješeni Zukić i Poljašević

Marina Čigoja
Razriješeni Zukić i Poljašević

Teskić - Skupština Spoljnotrgovinske komore BiH razriješila je danas dužnosti potpredsjednike ove institucije Veselina Poljaševića i Amira Zukića, a na njihova mjesta imenovani su Nemanja Vasić i Ismet Kumalić.

Predsjednik STK-a Bruno Bojić rekao je "Glasu Srpske" poslije sjednice Skupštine STK-a da Poljašević i Zukić juče nisu podnijeli izvještaj o radu, te da im je i zbog toga izglasano nepovjerenje.

- Poljašević nije ni došao na Skupštinu. Delegati iz reda srpskog naroda tražili su njegovo razrješenje, dok su razrješenje Zukića tražili delegati iz reda bošnjačkog naroda - naglasio je Bojić i dodao da će od 1. marta, po sistemu rotacije, funkciju predsjednika Komore preuzeti Ismet Kumalić.

Bojić je istakao da je na sjednici usvojena i odluka o članarini za 2013. godinu, te da je njome predviđeno da članarina za najveće privredne subjekte ne može biti veća od 5.000 KM na mjesečnom nivou.

- Takva odluka donesena je apsolutnom većinom - rekao je Bojić.

Direktor Sektora granskih udruženja u Privrednoj komori RS Pero Ćorić rekao je da očekuje da će sada STK početi da funkcioniše u punom kapacitetu.

- Nadzorni i Upravni odbor nisu bili kompletni, Komisija za izbor i imenovanje nije imala kvorum, tako da je u jednom trenutku došlo do potpune paralize svih organa STK-a i to je bio povod da se uđe u izbor delegata, odnosno da se Skupština kompletira. To je danas deblokirano, izabrana je Skupština, UO i NO, kao i novi potpredsjednici - rekao je Ćorić.

On je istakao da u Zakonu o STK-u stoji da će ova institucija sarađivati sa privrednim komorama RS i FBiH, što se do sada nije poštovalo.

- Gospodin Poljašević za ove tri godine nikada nije došao u Privrednu komoru RS, niti je kada pozvao telefonom. Zbog toga su delegati iz reda srpskog naroda tražili njegovo razrješenje - naglasio je Ćorić.

On je istakao da su i članarine smanjene, s obzirom na to da su ranije dostizale astronomske iznose.

Veselin Poljašević i Amir Zukić optužili su prošle sedmice Bojića da se nalazi na čelu interesne grupe koja pokušava izvršiti puč u STK-u.

Imenovanja

Bojić je istakao da je na sjednici imenovano i 30 novih skupštinskih poslanika.

- Oni koji nisu ispunjavali uslove za članstvo u Skupštini nisu mogli tu ostati i zbog toga su imenovani novi delegati - rekao je Bojić.

Pored toga, razriješeni su i članovi Nadzornog odbora iz reda bošnjačkog i srpskog naroda, kao i pojedini članovi Upravnog odbora. U UO STK-a izabran je Borko Đurić, Šukret Hadžalić i Emir Raković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana