Različit nivo oporavka Evrope

Glas Srpske
Različit nivo oporavka Evrope

BRISEL - Evropske zemlje oporavljaće se u narednoj godini od globalne krize različitom brzinom, uz postepeno poboljšanje na tržištu rada, rekao je direktor evropskog odjeljenja Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Marek Belka, prenijele su agencije.

On je istakao da je kriza, koja je pogodila Evropu krajem 2008. godine bila bez presedana, te da 2010. neće biti nimalo slična 2009. godini.

- Sada smo na sredini oporavka, ali on nije veoma snažan, iako je jasno da se situacija popravlja. Godinom 2010. dominiraće izazov postizanja ravnoteže između nastavka podrške privredi i postepenog ukidanja nekonvencionalanih mjera, a posebno finansijskih i monetarnih - kazao je Belka.

Bankarski sektor u Evropi još nije u dobrom stanju kao što bi bilo poželjno, ocijenio je Belka, ističući da su problemi koncentrisani u ograničenom broju institucija, tako da bi se kreatori politike trebalo da koncentrišu na njih.

Direktor evropskog odjeljenja MMF-a izrazio je očekivanje da će tržište rada početi da se oporavlja krajem 2010. i početkom 2011. godine, tek poslije oporavka poslovnih aktivnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana