Razgovori sa MMF-om biće uspješno okončani

Ž.Domazet
Razgovori sa MMF-om biće uspješno okončani

SARAJEVO - Razgovori sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) trebalo bi uspješno da budu privedeni kraju, čime će se pokazati da su svi nivoi vlasti u BiH bili kredibilni kada je o MMF-u riječ, kazao je juče predsjedavajući Savjeta ministara Nikola Špirić poslije sjednice Fiskalnog savjeta BiH na kojoj se razgovaralo sa predstavnicima Misije MMF-a u BiH.

Špirić je dodao da se razgovori sa MMF-om nastavljaju i danas gdje će biti precizirano šta je to što vlasti BiH na različitim nivoima još treba da učine kada je riječ o stend-baj aranžmanu.

- Optimista sam jer postoji spremnost da se smanjuje javna potrošnja u BiH i stvara ambijent i zakonski okvir da ono što se stvara može i da se troši. To je jedina garancija da se smanji nivo javne potrošnje koji je nerealno bujao u BiH i da bude sveden na opšteprihvaćenu mjeru - kazao je Špirić.

On je podsjetio da različiti nivoi vlasti trebali da postignu određeni dio ušteda kako bi se javna potrošnja smanjila.

- Državni nivo je jedini koji je ispunio svoje obaveze. Razumijem entitete gdje je to jako teško, jer se radi o socijalno osjetljivim pitanjima - naglasio je Špirić i dodao da sada treba utvrditi na koji način se može postići ušteda koja je propisana pismom namjere.

- MMF hoće da sa maksimalnom sigurnošću zna koji će reformski zakoni naredne godine biti sprovedeni i koju finansijsku težinu nose. MMF interesuju kredibilne mjere koje garantuju da će sve ono što stoji je u pismu namjere, biti i sprovedeno i realizovano i da će doći do smanjenja javne potrošnje - kazao je Špirić.

Ministar finansija FBiH Vjekoslav Bevanda rekao je da se nada pozitivnom ishodu revizije MMF, te da će druga tranša kredita biti uplaćena u decembru, kako je i planirano.

Na sastancima sa MMF-om danas bi trebalo da se raspravlja o tome na koji način će biti završena ova finansijska godina u BiH, poslije čega će uslijediti konačna ocjena o isplati druge tranše.

Špirić je naglasio da je utvrđen nacrt budžeta institucija BiH za sljedeću godinu, te da će biti velika sreća da prihodi budu pokriveni onako kako je nacrtom predviđeno.

Sindikat

Predstavnici Saveza samostalnih sindikata BiH juče su na sastanku sa Misijom MMF-a za BiH istakli da su odluka Vlade FBiH da se smanje koeficijenti za obračun plata zaposlenih u državnoj administraciji, poslije ranijeg umanjenja plata od deset odsto, dodatno ugrožena prava radnika.

Predstavnici MMF-a potvrdili su da je stend-baj aranžmanom predviđeno ukupno smanjenje javne potrošnje za deset odsto, te da je prošlo gotovo šest mjeseci od početka realizacije utvrđenih mjera, a da nije došlo do očekivanog smanjenja javne potrošnje, što izaziva zabrinutost u MMF-u.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana