Razgovori o unapređivanju trgovine

Glas Srpske
Razgovori o unapređivanju trgovine

BEOGRAD - U organizaciji privrednih komora Srbije, BiH i Hrvatske u Mostaru, danas će biti održani razgovori privrednika te tri zemlje o unapređenju robne razmjene, jačanju trgovinske saradnje i daljoj liberalizaciji tržišta, najavila je Privredna komora Srbije (PKS), prenio je Tanjug.

U saopštenju se ukazuje da se problem, koji može da stvori negativne posljedice privredama ovih država, nazire u donošenju zakona o zaštiti domaće proizvodnje, koji predlaže BiH.

Tim zakonom predviđeno je uvođenje punih carina na uvoz određenog broja poljoprivrednih proizvoda iz Srbije i Hrvatske, "što predstavlja kršenje CEFTA sporazuma i nije u duhu liberalizacije i stvaranja zone slobodne trgovine u regionu",  navedeno je u saopštenju.

Imajući u vidu da je za Srbiju tržište BiH izuzetno značajno, neophodno je da se na sastanku u Mostaru ulože napori za dosljedno poštovanje odredaba CEFTA sporazuma, bez uvođenja bilo kakvih ograničenja i barijera.

U tom cilju potrebni su krupniji koraci koji razvijaju ne samo trgovinsku saradnju, već stvaraju mogućnosti i za nove, više oblike ekonomskog povezivanja Srbije, Hrvatske i BiH, kaže se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana