Rat valuta stvara međunarodne tenzije

Glas Srpske
Rat valuta stvara međunarodne tenzije

VAŠINGTON - Izvršni direktor Međunarodnog monetarnog fonda Dominik Štraus-Kan pozvao je razvijene zemlje i privrede u usponu da ožive međusobnu saradnju kako bi bio izbjegnut "rat valuta".

15hronika-kolor-x:master.qxdOn je u petak, pred početak trodnevnog godišnjeg zasjedanja MMF-a i Svjetske banke u Vašingtonu, ocijenio da "rat valuta" ne doprinosi globalnom privrednom rastu, već međunarodnim tenzijama.

- Mnogi govore o "ratu valuta", što je previše vojnički rječnik. Ali istina je da mnogi svoje valute smatraju oružjem, a to svakako nije za dobrobit globalne ekonomije - rekao je Štraus-Kan, prenijele su agencije.

Strahovanja o izbijanju "rata valuta" u svijetu naglo su porasla padom dolara na najniži osmomjesečni nivo u odnosu na evro i jačanjem američkog pritiska na Kinu da dozvoli rast vrijednosti svom novcu.

Cijena novca biće jedna od tema sastanka MMF-a i Svjetske banke.

Ekonomisti smatraju da su komešanja na tržištu valuta nastala pritiskom na vlade da stvore nova radna mjesta. Jedan od načina za to, navode ekonomisti, jeste povećanje izvoza, odnosno smanjenje vrijednosti domaće valute.

Vlada Japana 15. septembra intervenisala je na valutnom tržištu prvi put poslije šest godina. Prodavala je jene i kupovala dolare da bi snizila vrijednost svom novcu.

Ove sedmice, japanska Centralna banka je objavila da će voditi politiku sličnu politici američkih Federalnih rezervi, odnosno kupovaće državne i privatne dugove, što je još jedan način da se obori jen.

Predsjednik Svjetske banke Robert Zelik rekao je da se svjetska privreda oporavlja, što je dobra vijest, ali isuviše sporim tempom da bi značajno smanjila nezaposlenost.

- Kad god imate visoku nezaposlenost, postoji rizik od ostalih tenzija. To sada vidimo u debati o valutama - rekao je Zelik i dodao da pojedine zemlje suficitom intervenišu da bi oborile vrijednost svoje valute i podstakle izvoz.

Japan

Japanska vlada odobrila je u petak novi ekonomski stimulans od 61 milijardu dolara, kao najnoviju u nizu mjera koje treba da podrže malaksalu privredu. Ovaj potez premijera Naoto Kana treba da podigne bruto društveni proizvod Japana za 0,6 odsto, stvori ili sačuva 500.000 radnih mjesta i pomogne malim i srednjim preduzećima. Novi stimulans stigao je samo nekoliko dana nakon što je Centralna banka Japana snizila kamatnu stopu na nulu. Prošlog mjeseca, japanska Centralna banka je intervenisala na tržištu novca u, po svemu sudeći, uzaludnom pokušaju da zaustavi rast vrijednosti jena. Jen je ove sedmice postigao novu najvišu cijenu u odnosu na dolar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana