Rat Rusa i SAD za Latinsku Ameriku

Agencije
Rat Rusa i SAD za Latinsku Ameriku

Vašington, Moskva - Latinska Amerika postala je glavna sfera ekonomskog interesovanja Rusije i Zapada nakon što su SAD i EU uvele sankcije Rusiji, a ruska strana preduzela identične kontramjere.

Obje strane koje su otpočele rat ekonomskim sankcijama objavile su da su usred pregovora sa južnoameričkim državama Brazilom, Čileom, Argentinom i Ekvadorom koje bi svojom poljoprivredno-prehrambenom proizvodnjom, naročito mesom i ribom, mogle da se promovišu kao najozbiljnija zamjena proizvodima koji su se našli na udaru sankcija.

Neimenovani predstavnik Evropske komisije izrazio je nadu da će ti pregovori biti uspješni i da te države neće nečasno zarađivati na komplikovanoj situaciji. Ruske vlasti ranije su saopštile da su sa istim državama dogovorile povećane isporuke na rusko tržište. To se prvenstveno odnosi na govedinu iz Brazila i ribu iz Čilea. Udruženje brazilskih proizvođača mesa objavilo je da je izvoz govedine znatno porastao u julu zbog dvostruko većih porudžbina Rusije. Izvoz govedine iz Brazila u julu je porastao za 19 odsto na godišnjem nivou na 692 miliona dolara, dok je izvoz u Rusiju povećan za 113 odsto na 181 milion dolara u odnosu na isti mjesec lani.

Analitičari navode da pritisak na latinoameričke države dolazi sa obje "zaraćene" strane, ali da Evropska unija nema snagu uticaja kojim bi glavne države Latinske Amerike, pa ni Ekvador, mogla prinuditi da kao svoju priliku propuste rat sankcijama između Zapada predvođenog SAD i Rusije. Među glavnim državama Južne Amerike jedna je partner Rusiji, a druga to želi da postane. Brazil najuže sarađuje sa Rusijom u sklopu bloka BRIKS, a Argentina želi da im se pridruži. SAD, međutim, već imaju instrumentarij za pregovore sa Brazilom, Čileom i Argentinom, ali pitanje je da li će značajan iznos razmjene sa državama Južne Amerike žrtvovati zbog evropskih interesa, kao što je Evropa svoje ekonomske interese žrtvovala američkim političkim idejama. Ključna činjenica je da od razmjene sankcija sa Rusijom Amerika, iako njihov inspirator, trpi malu štetu.

Sankcije su unijele nemire i unutar EU, a pošto one najviše pogađaju mala i srednja preduzeća, farmere i periferne države zahtjeve za kompenzaciju od Brisela već najavljuju mnoge države. Među njima su Grčka, koja je na očekivanom velikom gubitku zbog zabrane izvoza voća u Rusiju, te Finska i Austrija koje trpe zbog embarga na izvoz mliječnih proizvoda. Evropski fond za kompenzacije iznosi oko 400 miliona evra i ukoliko sankcije potraju, nikako neće biti dovoljan da pokrije njima izazvanu štetu.

Azija

Od rata sankcijama pored Latinske Amerike najviše bi mogla da profitira Azija. Kina, jedina stalna članica Savjeta bezbjednosti UN, koja u tom ratu ne učestvuje, već je objavila da će u graničnoj provinciji sa Rusijom uvesti novu carinsku kontrolu sa ubrzanom procedurom za prekogranični promet voća i povrća. Suptilnom prestrojavanju na globalnom nivou doprinijele su i Bjelorusija i Kazahstan, koje sa Rusijom čine carinsku uniju, objavom da se neće pridružiti ruskim sankcijama EU.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana