Rastoka i Kovačević predloženi za šefove Agencije za bankarstvo

Marijana Miljić
Rastoka i Kovačević predloženi za šefove Agencije za bankarstvo

Banjaluka - Vlada RS predložila je da na funkciju direktora Agencije za bankarstvo RS bude imenovan Rade Rastoka iz Banjaluke, a za njegovog zamjenika Mladen Kovačević iz Prijedora.

Oni su za čelnike Agencije za bankarstvo predloženi na jučerašnjoj sjednici Vlade RS i taj prijedlog upućen je u Narodnu skupštinu RS, koja treba dati zeleno svjetlo na njihovo imenovanje.

Rastoka, koji je zaposlen u Agenciji za bankarstvo RS, rekao je da još nije zvanično upoznat sa odlukom Vlade da je predložen za direktora.

- Nisam u Banjaluci trenutno i za sada neću davati nikakve izjave. Čujemo se za dan, dva - rekao je Rastoka.

Kovačević, koji je ranije bio na čelu Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove i trenutno je savjetnik ministra finansija RS Zorana Tegeltije, juče nije odgovarao na pozive.

Rastoka i Kovačević su za šefove Agencije za bankarstvo RS predloženi poslije drugog konkursa koji je raspisalo Ministarstvo finansija RS. Konkurs je ponovljen nakon što kandidati koji su predloženi poslije prvog nisu dobili zeleno svjetlo poslanika u Narodnoj skupštini RS. Tada je za direktora Agencije za bankarstvo bio predložen Srđan Kondić, a za njegovog zamjenika Dragan Serdar. Njih je od imenovanja na te pozicije dijelio jedan glas u Narodnoj skupštini. Ni Kondić, ni Serdar nisu se prijavili na ponovljeni konkurs, na koji je za dvije čelne pozicije u Agenciji za bankarstvo stiglo deset prijava.

Uslovima drugog konkursa je, između ostalog, bilo predviđeno da kandidat ne smije biti osuđivan za krivična djela protiv privrede i platnog prometa ili kršenje javnih i profesionalnih dužnosti. Za razliku od prethodnog konkursa, u ponovljenom nije predviđeno da kao eliminatorni faktor bude vođenje krivičnog postupka protiv kandidata.

Injac

Na čelu Agencije za bankarstvo RS bila je Slavica Injac, koja je krajem marta 2016. uhapšena sa još nekoliko lica zbog sumnje da su oštetili Bobar banku i bankarski sektor za oko 123 miliona KM.

Ona je na tu poziciju vraćena polovinom maja nakon što joj je Sud BiH ukinuo sva ograničenja i tu bi trebalo da ostane do izbora novog direktora.

- S obzirom na to da je postojeći direktor u obavezi da obavlja funkciju do imenovanja novog i da je procedura imenovanja u toku, podnošenje ostavke ne bi imalo smisla, iako je to bila njena prvobitna namjera - saopštili su tada iz Agencije za bankarstvo RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana