Raste proizvodnja tekstila i kože

Marina Čigoja
Raste proizvodnja tekstila i kože

BANjALUKA - Proizvodnja u oblasti tekstila, kože i obuće u Republici Srpskoj ove godine bilježi blagi rast u odnosu na prošlu, rekao je predsjednik Udruženja kože, tekstila i obuće pri Privrednoj komori RS Radovan Pazurević.

Prema podacima Zavoda za statistiku RS, proizvodnja tekstilnih prediva i tkanina u prvih sedam mjeseci ove godine u odnosu na isti period lani veća je za 12,9 odsto, dok je proizvodnja odjevnih predmeta, dorade i bojenja krzna manja za tri odsto.

S druge strane, proizvodnja kože i predmeta od kože i obuće veća je za 32 odsto.

Pazurević kaže da nije bilo većih poteškoća kada je u pitanju proizvodnja, a da se problemi uglavnom javljaju kod nekih firmi koje rade sa partnerima sa italijanskog tržišta.

- Kod ovih preduzeća postoji problem u povezivanju jedne sezone u drugu. Međutim, to su uobičajene poteškoće i one se uglavnom premoste. Kada je u pitanju sektor obućarske proizvodnje, imamo pritisak za daljim povećanjem proizvodnje, tako da bismo trebali da budemo relativno zadovoljni što se ovog tiče - istakao je Pazurević i dodao da su značajan uticaj imale i subvencije Vlade RS za ovaj sektor zahvaljujući kojima su zadržali interes ino-partnera.

Pazurević, koji je i direktor Fabrike obuće "Sanino" iz Dervente, kaže da je u ovoj fabrici u 2010. godini u odnosu na 2009. zabilježeno povećanje proizvodnje za 41,9 odsto.

- Imali smo i povećanje ukupnog prihoda po osnovu izvoza za 12,8 odsto. Nastavili smo i trend povećanja broja radnika iz prošle godine, tako da trenutno zapošljavamo skoro 800 radnika - kazao je Pazurević. 

Vlasnik fabrike obuće "Škrebić kompani" Dragutin Škrebić kaže da se uz poboljšanje određenih uslova može raditi i da ova grana ima perspektivu.

- Mnogo svjetskih firmi koje su otišle na Daleki istok nisu dobile određeni kvalitet zbog čega se značajan broj njih vraća u Evropu, tako da je na nama da odgovorimo na njihove uslove i zadržimo ih na duži period. Ali, da bi to postigli potrebna su određena ulaganja u opremu, jer sa starom ne možemo znatnije povećati proizvodnju - naglasio je Škrebić i dodao da je u njegovoj firmi ove godine proizvodnja povećana za 20 odsto, a da je ove godine zaposleno oko 120 novih radnika.

Planovi

Radovan Pazurević je istakao da "Sanino" ima stabilne poslovne partnere koji insistiraju na povećanju proizvodnje.

- Sa nekim firmama imamo već ugovorenu proizvodnju za iduću godinu, tako da očekujemo, ako ne veći, onda isti obim proizvodnje kao i ove godine - naglasio je Pazurević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana