Raste prodaja novih automobila u BiH

Glas Srpske
Raste prodaja novih automobila u BiH

SARAJEVO - Uprkos porastu troškova života, te relativno niskim primanjima većine stanovništva, prodaja novih automobila u BiH bilježi iznenađujuće visok rast.

Tržište automobila u BiH u pola godine poraslo je za 22 odsto, a u prvih šest mjeseci najviše je prodato "Škodinih" automobila koji drže petinu tržišta BiH, objavio je poslovni.hr

U prvih šest mjeseci prodato je ukupno 7.458 novih automobila, što je porast od čak 22,3 odsto u odnosu na isti lanjski period kada je broj prodatih automobila iznosio 6.100.

Najveći tržišni udio (32,1 odsto) ima grupacija "VAG", a najprodavanija vozila su "Škodini" automobili "škoda fabia", "škoda oktavia", "škoda oktavia A5".

Tako su u prva dva tromjesečja ove godine prodate 742 "škode fabije", 313 "škoda oktavija" i 479 "škoda oktavija A5", što predstavlja 20,5 odsto ukupno prodatih automobila.

Automobila "tojota auris" prodato je 166 odsto više nego u istom periodu lani, "opel astre" 145 odsto, a "ford fokusa" 123 odsto.

Za 120 odsto porasla je i prodaja vozila "ševrole spark".

Pad prodaje zabilježili su automobili "ford fiesta", "lada niva", "tojota RAV 4" i "reno megan sedan.

Najprodavaniji

Među najprodavanijim automobilima u BiH su "škoda fabija", "škoda oktavija", "golf", "reno klio", "opel astra", "reno megan", "VNj polo", "ford fiesta" i "tojota auris".

Tržišni lider u prodaji automobila je "Asa Auto", članica "Asa grupacije".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana