Raste obim radova i vrijednost narudžbi

Marina Čigoja
Raste obim radova i vrijednost narudžbi

Banjaluka - Vrijednost izvršenih građevinskih radova preduzeća iz BiH u inostranstvu u prvoj polovini ove godine iznosila je 62,5 miliona maraka, a iako je povećana u odnosu na isti period lani, još uvijek je daleko ispod vrijednosti ostvarene u 2010. kada je iznosila 101,3 miliona maraka.

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, domaće građevinske kompanije u prvom polugodištu 2012. u odnosu na isti period prethodne godine ostvarile su dosta bolje rezultate. Vrijednost izvršenih radova u prvih šest mjeseci 2011. godine iznosila je 44 miliona KM.

- Stopa rasta vrijednosti izvršenih radova u ovoj godini iznosila je 42,1 odsto, a vrijednosti novih naruybi 310 odsto - ističu u STK.

Međutim, i pored tog rasta, još uvijek nisu ni blizu dostignuti rekordni rezultati iz 2010. godine, koji su ostvareni prvenstveno zahvaljujući prisustvu preduzeća iz BiH na  libijskom tržištu, koje su, zbog ratnih zbivanja, morali da napuste u 2011. godini.

Vrijednost radova u ovoj godini manja je za 38 odsto u odnosu na prvih šest mjeseci 2010. godine, dok je vrijednost novih naruybi smanjena za čak 75 odsto.

- Ipak, ovi podaci su veoma značajni jer ukazuju na tendenciju rasta novih ugovaranja i realizacije poslova u inostranstvu i preusmjeravanje naših kompanija sa libijskog na druga tržišta - navode u STK.

Ukupna vrijednost novih naruybi u prvih šest mjeseci ove godine iznosi 70,8 miliona KM, dok je u istom periodu 2010. godine iznosila 291,1 milion KM.

Posmatrano po zemljama, najveća vrijednost novih naruybi zabilježena je na tržištu Etiopije i to 44,3 miliona KM, te na tržištu Crne Gore 14,7 miliona KM.

Od ukupne vrijednosti izvršenih radova u prvom polugodištu ove godine 52,1 odsto se odnosi na zemlje Evrope, 40,7 odsto na zemlje Afrike i 7,2 odsto na zemlje Azije.

- Najveća vrijednost radova u inostranstvu ostvarena je u Crnoj Gori u iznosu od 13,3 miliona KM, Keniji 9,5 miliona KM, Etiopiji 7,6 miliona KM i Libiji 7,4 miliona KM - naveli su u STK.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović kaže da se mora ozbiljnije raditi na stvaranju uslova za povećanje obima radova domaćih preduzeća u inostranstvu.

- Činjenica je da se vrlo malo ili gotovo ništa ne radi na širenju tržišta, a to se posebno odnosi na tržište Rusije, koje je vrlo aktivno i na kojem radi mnogo građevinskih firmi iz Srbije, preko kojih radnici iz RS i BiH najčešće odlaze tamo - istakao je Pavlović.

On je naglasio da je za građevince nastup u inostranstvu isto što je bilo kojoj proizvodnji izvoz na druga tržišta.

 

Nove naruybe

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore, od ukupne vrijednosti novih naruybi u prvom polugodištu, 37,1 odsto se odnosi na zemlje Evrope.

- Najviše posla, gotovo 63 odsto, domaće firme radiće u zemljama Afrike, dok u zemljama Azije nisu imale novih ugovaranja - ističu u STK.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana