Raste izvoz tekstilne i obućarske industrije

Srna
Raste izvoz tekstilne i obućarske industrije

Sarajevo - Industrija tekstila, odjeće, kože i obuće BiH prošle godine je ostvarila izvoz u vrijednosti od 1,318 milijardi KM i u odnosu na prethodnu godinu povećan je za 4,67 odsto.

Uvoz je istovremeno iznosio 1,805 milijardi KM i porastao je 1,26 odsto. U Spoljnotrgovinskoj komori (STK) BiH ističu da ova grana privrede četvrta po vrijednosti izvoza i peta po uvozu u ukupnoj spoljnotrgovinskoj razmjeni BiH. Na Skupštini Asocijacije industrije tekstila, odjeće, kože i obuće pri STK istaknuto je da od 2009. godine ova grana bilježila konstantan rast izvoza. Pokrivenost uvoza izvozom u industriji tekstila, odjeće, kože i obuće iznosila je u 2015. godini 73,03 odsto i veća je za 2,38 procenata u odnosu na prethodnu godinu.

Predstavnici kompanija su izabrali vlasnika i direktora fabrike obuće "Sanino" iz Dervente Radovana Pazurevića za predsjednika Odbora Asocijacije industrije tekstila, odjeće, kože i obuće pri STK. Za potpredsjednike su izabrani Kenan Nalbantić iz "Prevent fabriksa" Visoko i Nikica Golemac iz Tekstilne industrije Mostar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana