Raste industrijska proizvodnja u Srpskoj

Nada Branković
Raste industrijska proizvodnja u Srpskoj

BANjA LUKA - Industrijska proizvodnja u RS neprestano je rasla je tokom ove godine, zahvaljujući prije svega nastojanjima Vlade Republike Srpske da, kroz svoje mjere i aktivnosti, omogući priliv stranog kapitala i nove investicije.

Ovo je navedeno u analizi industrijske proizvodnje u RS koju je uradilo Ministarstvo privrede, energetike i razvoja Srpske. Dodato je da su značajan doprinos tom povećanju dala i preduzeća iz sistema "Elektroprivrede RS", koja su iz mjeseca u mjesec bilježila povećanje proizvodnje.

- Industrijska proizvodnja u oktobru ove godine, u odnosu na prosječnu mjesečnu proizvodnju u 2007. godini, veća je za 10,7 odsto, u odnosu na prethodni mjesec tekuće godine veća je za 1,4 odsto, dok je u odnosu na isti mjesec lani veća za 0,5 odsto - podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Industrijska proizvodnja u periodu od januara do oktobra 2008. godine u poređenju sa istim periodom lani, veća je za 7,2 odsto.

Službenik za odnose sa javnošću Ministarstva privrede, energetike i razvoja RS Aleksandra Vukašinović, kaže da je "Elektroprivreda RS" u prvih šest mjeseci 2008. godine poslovala sa dobiti od 33,95 miliona maraka.

- Tokom ove godine rast obima proizvodnje u rudnicima imao je najveći skok, jer je završena vlasnička transformacija u gotovo svim rudnicima, promijenila njihove uslove poslovanja - izjavila je Vukašinovićeva.

Dodala je da su većinski vlasnici kapacitet poslovanja prilagodili zahtjevima tržišta, povećavajući rentabilnost proizvodnje kroz ulaganje u opremu i kvalitetnije upravljanje ljudskim resursima i proizvodnjom.

- Ohrabrujuće je to da u uslovima nadolazeće ekonomske krize rudnici u Srpskoj ne namjeravaju da otpuštaju radnike. Ustaljeni trend rasta proizvodnje namještaja iz prošle godine, nastavljen je i u prvih deset mjeseci 2008. godine - kaže Vukašinovićeva.

U tom periodu, dodala je, zabilježen je rast proizvodnje namještaja od 28,5 odsto u odnosu na isti period 2007. godine.

Pomoć

Dio sredstava za pomoć privredi RS za uvođenje sistema kvaliteta i podsticaj izvozno orjentisanim preduzećima, biće dodjeljivan i dalje putem Ministarstva uz poštovanje obaveza preuzetih potpisivanjem CEFTA, SSP-a i drugim propisima, koji regulišu tržište i uslove plasmana proizvoda i usluga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana