Raste broj malih i srednjih preduzeća

M. Č.
Raste broj malih i srednjih preduzeća

BANjA LUKA - Broj malih i srednjih preduzeća u RS iz godine u godinu raste i u njima se zapošljava sve veći broj ljudi, a ova su preduzeća "kičma" ekonomije EU.

Ovo je juče u Banjoj Luci izjavio pomoćnik ministra industrije, energetike i rudarstva RS Milan Cvijić i dodao da  podaci iz 2007. godine pokazuju da u RS ima 24,8 malih i srednjih preduzeća na hiljadu stanovnika, a u zemljama EU 39,3 odsto na hiljadu stanovnika.

Pojasnio je da je u Srpskoj donesen zakonski i regulativni okvir za razvoj malih i srednjih preduzeća, te pokrenuta Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća i usvojena Strategija razvoja za period od 2006. do 2011. godine.

- U 2008. godini iz budžeta Ministarstva izdvojeno je 800.000 maraka za uspostavljanje sistema kvaliteta i šest miliona KM za podsticanje izvoza, a u narednoj godini za podsticaj izvozno orijentisanih preduzeća u budžetu biće izdvojeno deset miliona KM, a za uvođenje ISO standarda 600.000 maraka - rekao je Cvijić.

Novoizabrani direktor Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Slobodan Marković rekao je da je malim i srednjim preduzećima neophodno obezbijediti maksimalan pristup znanju i finansijama, te raditi na uređenju poslovnog okruženja putem propisa i zakona u skladu sa standardima EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana